Не трябва да има притеснения за доброто управление на валутния резерв

Г-н Недялков, доколко е важен избора на управител на БНБ?

Всеки избор на управител на Централна банка е важен, но около него не трябва да се шуми излишно. Съвсем спокойно и нормално парламентът трябва да направи своя избор. Добре би било да не се шуми излишно, защото в България обикновено всеки, на когото не му е работа, се произнася по тези въпроси.

В закона за БНБ ясно са упоменати пълномощията на управителя на Централната банка. Знаете, че в България действа Валутен борд. Парламентът трябва да вземе решение и не е необходимо колеги от гилдията да политизират и партизират излишно този въпрос.

Какъв тип човек трябва да бъде избран за управител?

Идеален няма. Ще бъде избран този, който реши парламента.

Политически ли е избора?

Винаги е бил политически. След като самият парламент е избран на база на политическия избор на българското общество, е нормално да бъде политически и в това няма нищо лошо. Политиката не трябва да бъде мръсна дума - тя е много важна.

Как ще коментирате опасенията за бъдещето управление на валутния резерв?

Никакви притеснения не би трябвало да има в това отношение. Законът е ясен. Само някоя болна глава може да роди подобно нещо. Не може да се злоупотреби при наличието на ясни правила, параметри. Не мога да разбера защо се шуми около един естествен и рутинен въпрос. Важно е управителят да има хъс за работа, да му е ясно и как ще протече интеграцията на лева в еврозоната.

Можем ли да говорим за рискове при приемането на еврото?

За мен няма съществени рискове. По-добре е, че България сега е във валутен борд и е ясно как от него ще минем към европейската система и ще приемем еврото. Нашият път е много ясен, очертан и никой не може да ни отклони от европейската интеграция.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: