Не вкарвайте ЕС в евтини популистки игри

Румъния, с която България се движи в пакет към ЕС, се изправи пред проблеми. У нас редица политици побързаха да вкарат антирумънски компонент в популисткото си говорене.

Това едва ли е порядъчно, а и не изглежда кой знае колко умно от гледна точка на главния ни външнополитически приоритет.

Някъде към 2000 - 2001 г. и в София, и в Букурещ, не без външен "инструктаж", постепенно се наложи разбирането, че вместо да взаимно да си подливаме вода, е по-добре е наистина честно да си помагаме за членството в ЕС и НАТО.

И макар че изкушения да бъде натопено другарчето не липсваха, устояхме на тях и си направихме реални добри услуги. Постигнахме добро впечатление и в Европа, и в САЩ и в крайна сметка си улеснихме взаимно процесите на присъединяване.

Както е известно, пакетирането ни с Румъния за членството в Европейския съюз не е решено в София, а в Брюксел, а приемането на нови членове в ЕС винаги е било в пакет, с изключение на Гърция.

Някой може и да се надява на популистки дивиденти, като напада Румъния или се оправдава с нея, но със сигурност подобно поведение към страна партньор е страшно лош тон в ЕС.

Подобно поведение няма никакъв положителен прагматичен смисъл за нас, защото едва ли ЕС ще се настрои още по-зле към Румъния, подтикван от София, но със сигурност ще си гарантираме "симетрично" третиране от страна на Румъния. Съвсем по нашенски, можем да си представим с какво удоволствие румънците ще раздуят всеки наш следващ проблем. Някой да вярва, че такива занапред няма да имаме?

А пред една европейската публика, където екипността е на особена почит, ще засилим опасенията, че балканците - пък били те и ярки индивидуалности - освен да се карат и да си правят мръсно - за друго не стават. Това, от своя страна би дало нови аргументи на скептиците за нашето присъединяване.

В крайна сметка несръчното пришиване на синьото знаменце със звездите към шовинистични и популистки байраци вреди именно на България, в която всички се кълнем.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?