НЕК отказва да присъединява ВЕИ-проекти

НЕК отказва да присъединява ВЕИ-проекти
“Националната електрическа компания“ (НЕК) е въвела едностранно ограничение за присъединяването на мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) за територията на област Добрич, оплакаха се в понеделник от “Е.ОН България Мрежи“. Така се отнема възможността на компанията да изпълни своите договорни ангажименти и законови задължения за присъединяване на ВЕИ и изкупуването на произведения от тях ток, допълват от доставчика, който обслужва Североизточна България.

“Е.ОН България Мрежи“, която е сключила договори за присъединяване с производители на “зелена” енергия, на базата на предварителни и окончателни договори с НЕК, е получила писмо от държавната компания, в което се посочва, че “към настоящия момент не разглеждаме и не съгласуваме исканията за проучване на условията за присъединяване на ВЕИ, разположени на територията на област Добрич, постъпили в НЕК след 1 август 2009 г.“ Това ще продължи до усилване (изграждане и рехабилитация) на мрежата 110 киловолта в североизточния район на страната, се допълва в писмото.

Не се уточнява обаче в какви срокове ще приключи усилването на въпросната мрежа, жалват се от немската компания. От там посочват още, че не е ясно и какво се случва с подадените до този момент искания за становища към НЕК, както и с вече изградени проекти на ВЕИ, които са на финален етап и очакват присъединяване към преносната мрежа на НЕК или към разпределителната мрежа на Е.ОН, от която мощността се изнася към преносната мрежа на НЕК.

Немската компания настоява да се намерят механизми на взаимодействие, които да позволят изпълнение на законовите задължения. Наложените ограничителни условия от страна на НЕК противоречат на приоритетите за икономическо развитие на България за подкрепа на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, посочват още от Е.ОН.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?