НЕК с повишен кредитен рейтинг заради собственика й

НЕК с повишен кредитен рейтинг заради собственика й

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) повиши рейтинга на "Национална Електрическа Компания“ ЕАД (НЕК)  с две степени до 'B+' и определи стабилна перспектива заради доброто състояние на собственика ѝ – държавния "Български енергиен холдинг" (БЕХ), който през юли пласира нова облигационна емисия за 550 млн. евро.

Според агенцията НЕК е стратегически важно дъщерно дружество на БЕХ и то ще бъде подкрепяно от собственика си, който е повиши кредитната си способност именно чрез облигационния заем за рефинансиране на стар кредит за 500 млн. евро,.

S&P отчита, че така е постигнато подобрение в ликвидния профил на групата, която се е стабилизирала и заради регулаторните и законови промени, започнали през 2015 г., които се очаква да бъдат продължени през 2018 – 2019 г.

Все пак рейтинговата оценка за НЕК сочи, че все още финансово компанията не е стабилна, но с плащанията от фонда за сигурност на енергийната система, който подпомага НЕК за закупуването на зелената енергия, нещата ще се стабилизират и подобрят. Отчите са обаеч, че това може да отнеме продължително време и зависи как ще се прилоожат правителствените намерения за реформи в сектора.

S&P очаква, че коефициентът на задлъжнялост на НЕК ще остане много висок до покриване на тарифния дефицит, акумулиран в дружеството, но считат, че БЕХ ще има възможност да продължава при необходимост да оказва подкрепа на НЕК по отношение на ликвидността.

Рейтингът на НЕК може да се повиши допълнително при успешно либерализиране на пазара, вземане на стратегическо решение за покриване на натрупания в Дружеството тарифен дефицит или на освобождаване от активите, свързани с АЕЦ "Белене" и последващо погасяване на съответния заем, отпуснат от българското правителство.

До понижаване на рейтинга на НЕК би могло да се стигне в случай на значително влошаване на кредитния профил на БЕХ, на оперативното представяне на групата, на ликвидността и на коефициента на задлъжнялост. Отрицателно кредитно действие от страна на S&P би могло да бъде предизвикано и от намаляване на подкрепата от БЕХ, както и от съществено увеличаване на ликвидните сътресения в НЕК, макар и такива да не се очакват, посочва се в съобщение на енергийния холдинг.

Като цяло, S&P счита, че не е вероятно възникване на причина за понижаване на рейтинга на НЕК в близко бъдеще, отчитайки подобрението в представянето на НЕК и БЕХ в последно време, подкрепено от регулаторните промени.

Само преди дни обаче НЕК отчете загуба от 74 млн. лв. за първите шест месеца на 2018 г.

Повишението на кредитния рейтинг на НЕК от S&P идва като продължение на повишението на рейтинга на БЕХ от агенция "Фич" (Fitch) на 'BB' със стабилна перспектива през месец февруари т.г. "Фич" също аргументира повишението на рейтинга на БЕХ с подобрение в самостоятелния кредитен профил на дружеството вследствие на финансово възстановяване и по-висока степен на предвидимост на резултатите.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?