Неправителствени организации подкрепиха съдебните идеи на десните

Юристите от неправителствения сектор определиха като "добри" много от идеите за реформа на съдебната система, предложени от Реформаторския блок. Дясноцентристката коалиция организира в петък кръгла маса на тема "Необходимата реформа в правосъдието" в опит да обсъди идеите си в по-широк кръг.

В дискусията участваха представители на Съюза на съдиите в България, "Отворено общество", Центъра за изследване на демокрацията и Програма "Достъп до информация".

Реформаторският блок настоява за операция "чисти ръце" на всички нива в трите власти, избор на главния прокурор от Народното събрание, премахване на политическата квота във Висшия съдебен съвет, създаване на отделен прокурорски съвет, намаляване на властта на вътрешния министър върху полицейските началници и намаляване на употребата на специални разузнавателни средства.

Според съдия Мирослава Тодорова от съдийския съюз в тяхната организация има консенсус за разделението на управителните органи на съдиите и прокурорите. Тя посочи, че за това не е необходима конституционна промяна. Според нея независима съдебна власт се създава чрез подкрепа на нейната независимост.

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева коментира, че няма никакво време за губене за задвижване на реформата и в Реформаторския блок ще използват всеки ден, за да изградят своята програма на базата на подобни дискусии, на партньорство и много конкретика.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?