Неправителствени организации са за пълна реимбурсация на медикаментите за глаукома

Неправителствени организации поискаха връщането на пълната реимбурсация на медикаментите за глаукома, съобщи БТА в неделя.

От Националната глаукомна асоциация и от пациентската организация "Глаукома" обявиха, че вече е изпратено писмо с искането до премиера, до министъра на здравеопазването и до надзорния съвет на НЗОК.

Експертите посочват, че близо една четвърт от страдащите от това заболяване са преустановили лечението си заради ограничени финансови възможности. Това ще доведе до тежки социални и икономически загуби, инвалидизация и в крайна сметка - ослепяване, заявяват от организациите.

За трета поредна година, във връзка с отбелязването на Световната седмица за борба с глаукомата, пациентската организация "Глаукома" ще организира безплатни прегледи за заболяването. Те ще са в дните от понеделник до петък в 34 кабинета в 13 града.

По данни на Националната глаукомна асоциация, в България от глаукома страдат между 60 000 и 80 000 души, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Болестта засяга най-вече хората между 35 и 40 години и се нарежда на второ място сред причините за слепота в света и у нас.

Глаукомата не може да се излекува, но чрез ранното ѝ диагностициране може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено, уточняват експертите.

Споделяне

Още от България