Неясно остава лечението на евротуристите по морето

Неясно остава лечението на евротуристите по морето

Месец след като официално бе поставено началото на туристическия сезон у нас все още не е ясно как летовниците от ЕС по родното Черноморие ще получат безплатна спешна помощ, показва проучване на Mediapool.

Досега европейците ползваха такава със здравна застраховка, но след влизането на България в ЕС те имат право на безплатна медицинска помощ при необходимост. За тази цел лекарите по морето трябва да имат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която заплаща лечението, а след това по административен път получава парите си от чуждите здравни фондове.

Към момента обаче в курортите на област Варна, която включва курортите Златни пясъци, Слънчев ден, Константин и Елена, нито един личен лекар не е сключил договор с НЗОК, заявиха за Mediapool от Регионалния център по здравеопазване (РЦЗ). В същото време със спешни центрове и приемни отделения разполагат само областните градове Варна, Бургас и Добрич, а у нас тази година се очаква да пристигнат около 4-5 млн. туристи, от които 80 процента ще са от Евросъюза.

По думите на Веселин Балкански, директор на РЦЗ Варна, това може да се превърне в проблем заради опасността евротуристите да плащат за медицинските услуги, които могат да ползват без пари. Според него ако това се случи, европейците могат да потърсят правата си по съдебен път или най-малкото няма да останат с добри впечатления от почивката си у нас.

В курортите на бургаска област ситуацията е сравнително по-добра, тъй като около две трети от близо 300-те лекарите работят със здравният фонд. По закон медиците не са задължени да сключват договор с НЗОК и повечето от тях предпочитат да работят на частно. Мотивът е, че парите, които получават от касата, не са достатъчно.

Миналата седмица зам.-здравният министър д-р Матей Матеев призна, че пари за лечението на евротуристите по морето все още не са намерени. Потърсен за коментар от Mediapool той не пожела да уточни дали обещаните мобилни екипи и лекари от страната вече са осигурени. По информация на Mediapool във Варненска област екипите ще са три – един в Бяла и два в Златни пясъци.

Не е ясно и дали новият регламент за работа в курортите е готов, въпреки че летният сезон по морето започна преди месец, а по великденските празници Черноморието бе щурмувано от над 20 хил. румънски туристи.

Според Илиян Иванов, председател на Националния хотелиерски мениджмънт клуб, лекарите по морето са достатъчно, но е проблем как ще се плаща оказаната медицинска помощ. Хотелиерите могат да поставят условие на лекарите, които работят при тях, да имат сключен договор с НЗОК. Организацията обаче няма информация колко от собствениците са заложили подобна клауза в контрактите с медиците.

Ако все пак някой турист бъде принуден да си плаща за оказана неотложна помощ, това ще бъде една бомба не само за туризма, но и за България, смята той.

Такъв скандал избухна в края на миналия летен сезон, когато лекар в Златни пясъци отказа да окаже помощ на обезводнено тригодишно германче, защото родителите не пожелали да платят поисканата им в брой сума при положение, че детето е имало здравна застраховка за пътуване в чужбина. След този инцидент провинилият се лекар бе глобен 2000 лева, а здравното министерство обеща нови правила за медицинското обслужване в курортите.

Все пак самото здравно министерство трябва да направи всичко възможно, за да се избегнат евентуални проблеми, посочи Иванов.

И въпреки че дъждовете и лошото време през последната седмица възпират почивките по морето, ведомството няма много време да разработи новите правила и да осигури спешна помощ преди същинското започване на сезона.

Споделяне

Още от България