Незаконно сметище забавя строежа на летище София

Незаконно сметище, открито по средата на една от новостроящите се писти на летище София, е сред причините за поредното забавяне на проекта, стана ясно в сряда.

Със седем месеца се удължава срокът за изграждането на новата писта на летището, съобщи изпълнителният директор на порт Стоил Пашкунов. Новата крайна дата е 31 октомври т.г., а допълнителните разходи ще са за сметка на перото "непредвидени разходи" в бюджета на проекта за модернизацията на летище София, чиято обща стойност е 53 млн.долара.

Пашкунов съобщи, че една от причините за удължаването на този срок е откритото сметище по средата на една от новоизграждащите се писти, което не е било маркирано никъде.

Сметището е било с дълбочина от 3 метра и дължина 120 метра. Взето е решение мястото да бъде почистено и затрупано със земна маса, което е отнело един месец, поясни шефът на аеропорта.

С удължаването на срока, пистите ще бъдат завършени почти по едно и също време с терминала на летището, който трябва да заработи на 31 август т.г.

По думите на Пашкунов, извън "изненадите" строителните работи вървят добре. Вече са завършени първите два слоя на пистите - противозамръзващият и стабилизиращият, предстои насипването на третия - противонапукващ слой и на четвъртия, който се състои от два шестсантиметрови пласта. Асфалтовобетонната смес ще се налива през март, като производството ѝ ще се организира на самата писта.

Най-уникалното съоръжение в проекта е мостът над река Искър, по който всички фундаменти са приключени.

Вече е приключил и грубият строеж на новия терминал, включително и на паркинга, който ще бъде с капацитет за 400 автомобила. Предстоят довършителни работи, доставка и монтаж на основното оборудване, което се очаква през април-май.

Разгърнатата площ към новия терминал ще бъде около 2.5 пъти по-голяма спрямо сегашната търговска площ, която в момента заема около 30 хил.кв.м. Тя ще включва безмитните магазини, офиси, рента кар, обменни бюра, кафенета, два нови ресторанта, единият от които панорамен, салоните за пътници.

Около 2 млн.лв. са предвидени за ландшафтното благоустройство на новата част от летището. Тези дейности ще приключат около година по-късно - през 2006 г., каза изпълнителният директор.

Приключили са и процесите по отчуждаване на 920 дка частни имоти на 400 собственици в района на новата част на летището. Останали са само три къщи, от които проблемна е само една, по чието отчуждаване продължават да се водят преговори.

Пашкунов съобщи, че общо за отчуждаването на терените са водени 120 съдебни дела.

Очакваният оборот на летище София е за около 2 млн. пътници годишно, което изпълнителният директор на порта се надява да бъде постигнато още през тази и следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес