Никола Саркози идва в София без Сесилия

Съпругата на френския президент Никола Саркози - Сесилия, която изигра ключова роля при преговорите за освобождаването на българските медици от Либия, няма да го придружи по време на официалната му визита в България в четвъртък. Това съобщиха от канцеларията на президента, предаде Франс прес ден по-рано.

"Действията на г-жа Саркози през юли във връзка с освобождаването на българските медицински сестри породиха и продължават да пораждат многобройни критики. Г-жа Саркози бе много трогната от начина, по който бе посрещната на летище София. Тя не желае да съживява стара полемика и следователно няма да придружава президента на Републиката", заявиха от президентството.

Като "личен пратеник" на френския държавен глава заедно с генералния секретар на Елисейския дворец Клод Геан Сесилия Саркози разговаря два пъти с полковник Муамар Кадафи по време на финалната фаза на преговорите, а след това върна петте български медицински сестри и българския лекар в София с френския президентски самолет, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Необичайната роля, изиграна от "първата дама", предизвика множество въпроси във Франция, които прераснаха в полемика, когато президентството съобщи, че тя няма да свидетелства по случая пред бъдеща парламентарна анкетна комисия.

Освобождаването на медиците породи и въпроси дали на Либия са били платени компенсации в замяна на освобождаването на българите. Париж официално отрече, отбелязва агенцията.

В четвъртък в София Никола Саркози ще получи от президента Георги Първанов най-високото българско отличие - орден "Стара планина", за ролята си в освобождаването на шестимата българи. С такова отличие ще бъде удостоена и Сесилия Саркози, дори и не лично.

Във връзка с посещението на Никола Саркози в България, уебсайтът Mer et Marine (Море и флот) съобщи в сряда, че френската военно индустриална фирма DCNS може би ще продаде за първи път в чужбина корвети „Гоуинд” (Gowind).

Подготвена е сделка с България за четири кораба „Гоуинд” на обща стойност около 1 милиард евро, предаде БТА, цитирайки сайта.

Тази информация, отпечатана във вторник във в. "Трибюн", не бе потвърдена от DCNS, която отказа коментар. Френската фирма се конкурира с оферти от Германия, Испания и Италия и води от две години усилени преговори по въпроса.

Ако договорът бъде спечелен, първата корвета вероятно ще бъде построена в завода във френското пристанище Лориан, а следващите три – в България.

„Гоуинд” са малки бойни кораби, могат да се използват за борба с подводници и да носят ракети Exocet и VL Mica, произвеждани от компанията MBDA, и оръдия от 57 до 76 мм. Предлагат се във варианти от 80 до 103 м и от 1250 до 1950 т. Имат хеликоптерна площадка (и хангар за най-тежкия модел). Екипажът е до 70 души за най-тежкия модел.

Потенциален клиент, освен България, е Грузия, добавя уебсайтът Mer et Marine.

Споделяне

Още от България