Николай Банев остава в ареста заради опасност от укриване

Съпругата му ще иска да излезе на свобода, за да участва в изборите

Евгения и Николай Баневи, снимка БГНЕС

Апелативният спецсъд остави в ареста бизнесмена Николай Банев с аргумент, че има опасност подсъдимият да се укрие или да извърши друго престъпление. Магистратите обясниха, че има достатъчно доказателства, за да се обоснове предположението, че Банев е извършил престъпление.

Бизнесменът е в българския арест от средата на декември 2018 г. Заедно се него бе задържана и съпругата му Евгения, която смята да участва на изборите за членове на Европейския парламент. Двамата са обвинени в източване на предприятия, данъчни престъпления и изпиране на 1 млрд. лв.

Те бяха задържани във Франция, след като българските власти издадоха европейска заповед за арест. Заедно с тях обвинения за участие в престъпна група получи и майката на Банев – Мария.

Самият Банев отрича всички обвинения. На едно от съдебните заседания той заяви, че ако някой може да изпере 1 млрд. лв., той трябва да стане президент на САЩ.

Сега адвокатите на бизнесмена поискаха освобождаването му от ареста с аргумент, че обвиняемият е в лошо здравословно състояние. Съдът отхвърли тези твърдения, защото не били подкрепени с документи. Евгения Банева ще се опита да излезе от ареста след седмица, за да участва в предизборната кампания.

Неотдавна прокуратурата заподозря Николай Банев в национално предателство, но без да му повдига обвинения за това. В килията на бизнесмена беше открит телефон, а зам.-главният прокурор Иван Гешев разказа, че Банев го използвал, за да организира проруска партия у нас и да търси политическо убежище за себе си и семейството си в Русия. Била му обещавана защита от руски адвокати пред Европейския съд по правата на човека, започване на "хибридна война" в негова защита, както и медийна атака срещу разследващите.

В открито писмо Банев обясни, че не е искал политическо убежище, а негови руски приятели са предложили политическо убежище на съпругата и децата му.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?