Николай Русинов - Чеци остава в ареста

Чеци, сн: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) отказа да освободи от ареста Николай Русинов-Чеци, който е подсъдим за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина.

Младото момиче беше убито на 9 юли 2011 година. Според прокуратурата двамата с Чеци били на заведение в парка, където пили и флиртували. После решили да правят секс, но по неизяснени досега мотиви Русинов удушил момичето, смята държавното обвинение.

Делото е изпълнено с противоречия, неясноти и неочаквани обрати от самото си начало. Първоначално като заподозряни за убийството бяха посочени двама души – Николай Русинов и Пламен Трифонов.

В началото прокуратурата повдигна обвинение само на Трифонов. Чеци бе задържан цели 9 месеца по-късно. До ареста се стигна, след като се оказа, че на местопрестъплението има значително количество биологичен материал от него. После Русинов бе освободен, но се укри в Турция, накрая се върна и пак бе арестуван.

Чеци бе осъден на доживотен затвор на първа инстанция, но присъдата бе намалена на втора на 19 години затвор. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане на втората инстанция.

Сега подсъдимият поиска да бъде пуснат от ареста, защото продължителността на задържането му е прекомерна. Той е зад решетките от 27 април 2012 година. Софийският апелативен съд обаче отказа заради факта на укриването му от правосъдието в Турция и грозящата го тежка присъда. Това би довело до риск от ново укриване от правосъдието.

Споделяне

Още от България