Нинова отказа на Борисов да стане председател на НС

БСП се закани да внесе 10 законопроекта още в първата седмица на парламента

Крум Зарков, Корнелия Нинова, Георги Гергов и Валери Жаблянов обявиха със задоволство, че БСП отказва да излъчи председател на парламента. Сн. БГНЕС

БСП е отказала предложението на ГЕРБ да излъчи председател на парламента, съобщи Бойко Борисов след консултации между представители на двете партии във вторник.

"Заради добрите резултати на партията ѝ, предложих на г-жа Нинова председателския пост на парламента, тя отказа. Каза, че БСП ще бъдат твърда опозиция", заяви лидерът на ГЕРБ."Нито ние, нито те някога сме говорили за коалиция", допълни Борисов.

"Отказахме това предложение, защото нашата политика и тези 1 млн. българи, които ни подкрепиха, бяха за промяна. Няма как с един пост тези принципни различия да бъдат купени или преодолени. Ние не водехме тази борба за постове. Ние я водим принципно и ще я изведен до край", заяви Корнелия Нинова.


На срещата Борисов бе придружен от останалите членове на партията, които водят преговори с "Обединените патриоти" за ново правителство - Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Делян Добрев.


От страна на БСП участваха Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, Крум Зарков и Георги Гергов.

ГЕРБ инициираха консултациите с намерение да търсят единодействие със социалистите са българското европредседателство, сигурността на страната и законодателство в областта на храните.

По думите на Борисов срещите с опозицията се налагат, за "да работим нормално като държава в следващите месеци, дори години".

Той обяви лаконично, че Нинова е отказала да стане председател на НС, след което си тръгна без да даде възможност за репортерски въпроси.

Нинова и колегите ѝ обаче дадоха брифинг.


"Резултатът мога да обобщя така: невъзможна коалиция, реална алтернатива в лицето на БСП", каза Нинова и постави условие да се промени моделът на правене на политика: "Решенията трябва да бъдат вземани в българския парламент, след дебат, с общ документ".

След това тя обяви, че още в първата седмица след свикването на 44-то Народно събрание, нейната партия ще внесе 10 законопроекта, които е обещала в предизборната кампания.

Внасяме и започваме дебата с преизчисляването на пенсиите. По темата с образованието внасяме алтернативен проект на Закона за училищно и предучилищното образование. Трето, внасяме всички обещания за подпомагането на малкия и средния бизнес. По отношение на престъпност и борбата с корупцията внасяме промени в Наказателно-процесуалния кодекс, изброи Нинова. Цялата ни предизборна програма се превръща в законотворчество от първата работа в парламента, обяви Нинова, която явно си представя, че НС трябва да следва дневния ред на опозицията и да реализира предизборните ѝ обещания.

Тя каза, че по две теми са постигнали консенсус с ГЕРБ и това били председателството на България на Съвета на ЕС и националната сигурност - вътрешна и външна.

БСП няма да подкрепи искането на ГЕРБ за 100% мажоритарни избори, а ще предложи германския модел на избирателна система, който е съчетание на пропорционален и мажоритарен вот.

Споделяне

Още по темата

Още от България