"Нисан" реже 12 500 работни места при срив от 99% на оперативната печалба

Главният изпълнителен директор на "Нисан" Хирото Саикая представя финансовите резултати

Японският автомобилостроител "Нисан" (Nissan) ще съкрати 12 500 работни места в света, или около 9 процента от служителите си, до 2022 година и ще свие производството си в опит да овладее разходите на фона на велите продажби и щетите от скандала около бившия му ръководител Карлос Гон, предаде Ройтерс в четвъртък.

Компанията, която е вторият по големина японски автомобилостроител, обяви това на фона на срив на оперативната печалба с 98.5 процента през първото тримесечие до 1.6 млрд. йени (14.80 млн. долара). Концернът продължава да изпитва трудности на ключовия пазар в Северна Америка.

През тримесечието от април до юни на миналата година оперативната печалба на "Нисан" бе 109.14 млрд. йени. Очакванията на анализаторите сочеха печалба от 39.52 млрд. йени.

Автомобилостроителят запази прогнозата си за годишна печалба от 230 млрд. йени за финансовата година, която приключва в края на март 2020 година. Това ще бъде най-слабият показател от над едно десетилетие и с 28 процента под печалбата за предходната финансова година.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?