Нивите ще поевтинеят с 10-15% догодина

Нивите ще поевтинеят с 10-15% догодина

Цената на земеделската земя ще намалява през 2015 г. и може да слезе с още 10-15% заради липсата на инвеститорски интерес към нивите, забавените плакания по Програмата за развитие на селските райони и по-тежкото администриране на еврофинансирането за земеделците в новия програмен период. Това прогнозира Христо Цветанов от Института за агростратегии и иновации в сряда пред телевизия "България он еър"

Друга причина за поевтиняването на нивите е изчерпването на голяма част от потенциала на зърнопроизводството и преориентиране към по-интензивни производства на плодове или зеленчуци.

Цветанов обясни, че пречка за увеличаване интереса на чуждите инвеститори към българските земеделски земи е раздробената собственост, а не се предприемат никакви стъпки за комасацията на земята. Друг съществен момент са хидромелиорациите, смята той. "По отношение на инфраструктурата всичко това в комплект е препъни камъкът пред инвестиционните намерения на големи външни инвеститори. Не само на тях – това създава проблеми и за нашите земеделски производители", коментира експертът.

"Определено смятам, че 2015 г. ще е по-трудна за земеделците. Тя е първата от новия референтен период. Всички изисквания, които изпълняваха земеделските производители досега, имат надграждане и то – в не малка степен, по-тежко ще е  администрирането. По отношение на зърнопроизводството имаме един сериозен фундаментален фактор – засяли сме по-малко площи с пшеница. Определено считам, че предпоставките не са добри, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес