Нивото на Дунав продължава да се покачва

Река Дунав продължава бавно да се покачва в началото на българския участък, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

При Лом покачването е със 7 см, нивото достигна 818 см. Водата е заляла части от дунавския парк и от пристанището в Лом, което е второто ни по големина на Дунав. Тя е на сантиметри от хотели и вили по брега на реката в града.

В община Лом заседава кризисен щаб, който ще реши дали днес в района на пристанището да бъде изградена допълнителна земно-насипна дига, която да спре пътя на водата към централната част на града.

За последните 24 часа то се е повишило със 6 см до ниво 715 см при Русе. Прогнозите са нивото да продължи да се покачва и след два дни да достигне стойност от 726 см.

Реката е заляла русенския бряг край километър 500, 501, 488. Под вода е брегът при местността Стълпище край село Мечка, както и остров Люляка.

При Ново село покачването за изминалите 24 часа е с 3 см, а водният стоеж е 760 см. При Видин има покачване с 4 см. Водният стълб при речната гара е 816 см.

Споделяне

Още от България