Номинарният от Арафат палестински премиер поиска гаранции

"Аз бях номиниран. Все още не съм приел, защото преди това искам да видя какъв вид подкрепа ще получа, за да променя положението на палестинския народ", заяви той, цитиран от Си Ен Ен.

Искам да видя какви гаранции ще дадат американците и Европа. Не желая да се обрека на неуспех, каза Корая пред Ройтерс от офиса си в селището Абу Дис на Западния бряг, недалеч от Ерусалим. Пред Си Ен Ен той заяви също, че настоява за ангажимент от страна на Израел да ограничи военните си операции в палестинските територии и да прекрати изолацията на Арафат.

Новият премиер е верен на Арафат

Според палестински източници Корая е верен на Ясер Арафат и е малко вероятно да му се противопоставя. Според кореспондент на Би Би Си обаче това прави новият премиер неприемлив за Израел, който от своя страна поднови исканията Арафат да бъде пратен в изгнание, вън от Рамала.

Досегашният премиер Махмуд Абас подаде оставка заради конфликт с Ясер Арафат за контрола върху палестинските служби за сигурност. Абас обаче не отхвърли евентуалното си завръщане на премиерския пост в бъдеще.

Председателят на палестинския парламент Корая призова също за спиране на убийствата от двете страни. Не желая да виждам повече военни пропускателни пунктове, убийства на палестинци и разрушени домове, каза Корая. Той прие днес в офиса си редица дипломати, сред които руския пратеник за Близкия изток Андрей Вдовин и египетския генерален консул Надир ал Асир, съобщава АФП.

ЕС даде пълна подкрепа за Корая

Ахмед Корая може да разчита на пълната подкрепа на Европейския съюз по пътя към мира, заяви днес Кристина Галак, говорителка на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Хавиер Солана. "Той е човек, който вярва в мира с Израел и вече е направил доста в тази посока, затова и получава пълната подкрепа на Европейския съюз", каза тя.

Имиджът на Корая като високоуважаван умерен политик и един от архитектите на мирните споразумения с Израел от Осло през 1993 г. може да му спечели симпатията на Вашингтон и да съживи надеждите за спасяване на подкрепяната от САЩ пътна карта.

Израел не иска да преговаря с избрано от Арафат ръководство

Израел обаче изключи възможността да преговаря с което и да е ново ръководство, контролирано или избрано от Арафат, отбелязва Ройтерс.

Все още няма официална реакция на израелския премиер Ариел Шарон, който замина на четиридневно посещение в Индия. Външният министър Силван Шалом заяви, че правителството ще направи своя коментар едва след като палестинският парламент обяви окончателното си решение по този въпрос.

Израелският министър на здравеопазването Дани Навех, който подобно на Шалом е член на управляващата партия Ликуд, каза, че назначаването на Корая няма да доведе до подновяване на диалога, тъй като "човекът, който дърпа конците и контролира всичко, е само един и това е Ясер Арафат".

Администрацията на Буш, която подкрепя мирния план за Близкия изток и подкрепяше премиера Махмуд Абас, реагира предпазливо на новината за номинацията на Корая.

"Следим събитията отблизо и оставаме в близък контакт със страните от региона", заяви говорителят на Държавния департамент.

САЩ заявиха, че запазват ангажимента си към международно подкрепения мирен план за Близкия изток, независимо от оставката на Абас.

Корая няма да получи повече власт

Корая ще има същите правомощия като предшественика си Абас, каза днес говорителят на Ясер Арафат Марван Канафани.

"Не мисля, че президентът може да даде на който и да било премиер повече власт, защото партията решава, конституцията също. И на г-н Корая, както и на г-н Абас, ще му бъде същата власт от административния съвет. Не мисля, че г-н Корая ще иска повече от това", посочи Марван Канафани, цитиран от Би Би Си.

Палестинският министър по въпросите на сигурността Мохамед Дахлан каза, че няма да участва в друг кабинет, освен този на досегашния премиер Абас, съобщи израелският в. Аарец.

Много палестинци смятат Абас за твърде близък на Израел и готов да приема американските искания, отбелязва Би Би Си.

Израел и американската администрация отказаха да работят с Арафат, защото смятат, че той е отговорен за терора.

Американският държавен секретар Колин Пауъл обаче се изказа предпазливо вчера за израелското искане Арафат да бъде пратен в изгнание. Той каза, че подобна стъпка само ще му даде международно признание, каквото в момента той няма.

Израелско - палестинските отношения обаче са в нова фаза на насилие. В събота Израел се опита да убие Шейх Ахмед Ясин - съосновател и духовен водач на въоръжената палестинска групировка Хамас.

Израелската армия обеща "безпощадна война срещу Хамас", а премиерът Ариел Шарон обяви, че лидерите на групировката са набелязани за убиване и няма да им бъде дадена и минута спокойствие.

От 21 август досега при израелски ракетни атаки в Газа бяха убити най- малко 11 членове на Хамас и четирима цивилни палестинци. Израелската армия съобщи, че е атакувала сграда в град Газа, където ръководители на Хамас имали среща, на която планирали бъдещи атаки срещу Израел.

Шейх Ясин и неговият помощник Исмаил Ханейх обаче са успели да избягат от къщата минути преди атаката

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?