Номинирането на Велчев за шеф на МВФ е умен ход

Британският в. Гардиън коментира в две статии предложението на българския премиер министърът на финансите Милен Велчев да стане управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Вестникът оценява решението на България да предложи своя финансов министър за шеф на МВФ като "умен ход".

Велчев едва ли ще може спечели надпреварата с фаворитите Жан Люмиер и Родриго Рато. Това са кандидати с много силна подкрепа, но въпреки това Велчев има достатъчно добри препоръки, за да не бъде отхвърлен като просто един от многото кандидати, коментира Гардиън.

Той има опит и като банкер, и политически опит, освен това знае как се работи с фонда от другата страна на масата за преговори. За премиера Сакскобургготски предлагането на Велчев е напомняне за напредъка, който България е постигнала в отношенията си с международната инвестиционна общност, дори и гласоподавателите да не са толкова впечатлени.

Българската делегация, която в края на тази седмица ще участва в срещата на Европейската банка за възстановяване и развитие, чийто домакин ще бъде Жан Люмиер, със сигурност привлича интерес. А и никога не се знае. Ако предпочитанията за избора бъдат поделени, Велчев може да мине като компромисен вот, заключава Гардиън.

Не е много реално министърът на финансите Милен Велчев да бъде избран за управляващ директор на МВФ, коментира кметът на София Стефан Софиянски. Според него Велчев има необходимата квалификация, но има хора с повече опит в работата с МВФ. Той добави, че ако трябва да прави номинации, ще предложи Иван Костов. Софиянски уточни, че с това изявление не прави политически флирт.

До момента Египет, който представлява 13 арабски държави в Административния съвет на МВФ, е издигнал три кандидатури за ръководния пост - Андрю Крокет (британец, бивш президент на Банката за международни плащания в Базел), Стенли Фишер (американец, бивш заместник - управляващ директор на МВФ) и Мохамед ел Ериан (египтянин и бивш служител на фонда).

Франция подкрепя кандидатурата на сегашния президент на ЕБВР Жан Льомиер, а Испания - на досегашния министър на икономиката Родриго Рато, който вчера обяви, че има подкрепата на САЩ.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?