Норвежкият атентатор с право на срещи с близки и журналисти

Норвежкият атентатор Андрерш Брайвик вече ще може да се среща с външни лица, включително журналисти и кореспонденцията му няма да се контролира, след като в нощта на 10 януари пада наложената му забрана за свиждания, съобщава руското издание "РосБизнесКонсалтинг", цитирайки радио "Свобода".

В момента терористът, който през юли 2011 г. извърши двоен атентат със 77 жертви в норвежката столица и на остров Ютьоя, се намира в зона за особено опасни престъпници в затвора "Ила" край Осло.

 

Местните правила разрешават на затворниците едно посещение седмично, без да се включват срещите с адвокати. В случая с Брайвик обаче ще се прилагат по-строги правила. Срещите с него ще стават в стая със стъклена преграда, в присъствието на надзиратели, или ще се прослушват от съседно помещение. Самите посетители ще бъдат внимателно проверявани, включително с помощта на служебни кучета, съобщи директорът на затвора Кнут Бяркейт.

 

Според адвокатите на Брайвик голям брой частни лица и представители на медиите имат желание да посетят терориста в затвора. Самият той, обявил се за борец срещу мултикултурализма и ислямизацията на Европа, заяви, че особено би желал да разговаря с журналисти от Великобритания, Франция и Германия, тъй като в тези държави имало най-много негови привърженици, информира радио "Свобода".

 

Брайвик пое отговорността за нападенията, но отрече да е извършил престъпления, заявявайки, че е действал, "за да спаси Европа от исляма", припомня руското издание.

Споделяне

Още от Свят