Нов епизод на "Яневагейт": Хора на Цветан Василев оферирали Янева да се манипулира доклад за СРС

Шефът на бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков: Това са отрепки

Хората на Цветан Василев предложили пари и манипулация на официален доклад за употребата на специални разузнавателни средства на бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева. Срещу това те искали "отвод на тази по делото на (съдия) Иво Дачев", но не се разбира коя е "тази" и за кое дело става дума. Това е водещата тема в поредния епизод от аферата "Яневагейт", публикуван от сайта "Биволъ".

В началото на 2016 година съдия Иво Дачев си направи отвод по делото "КТБ". Причината за това бе коментар на бившата съдийка и основен участник в "Яневагейт" Румяна Ченалова. По думите ѝ предварително е било известно, че делото "КТБ" ще "се падне" на съдия Дачев.

От новия епизод на "Яневагейт" се разбира, че е имало доклад на Бюрото за контрол на СРС, който трябва да бъде представен в Брюксел от шефа на бюрото Бойко Рашков. Участниците в записите твърдят, че докладът можело да бъде редактиран в последния момент от самия Рашков, който „работи за тях“. Срещу това те искали от Владимира Янева да изработи въпросния "отвод"

Предложението идва чрез адв. Момчил Мондешки, който се изявява като брокер и трансмисия на скандалната корупционна оферта, коментира "Биволъ".

Ето и стенограма на записите, както са свалени от "Биволъ":

Вл.Янева: Тва е спорен въпрос
М.Мондешки: Значи този, който е за петък не е Борето Сарафов, а Бойко Рашков, аз съм объркал имена. Бойко Рашков в понеделник ще го внася.
Р. Ченалова: Къде ще го внася?
М.М: В Брюксел. Щот ми предложиха да го погледнем и да преценим, кое да не внася и кое да внасяме. Мхм?
В.Я: Мислиш ли, че ще си спазят ангажимента?
М.М: Единственото, за което ме помолиха е отвод на… тази по делото на Иво Дачев.
Р.Ч: Не знам, на мене нещо ми е много мътно. Значи първо, Бойко ти праща там, хората и тъка-тъка-тъка.
М.М към В.Я: Дай тва да го обмислим просто и... (не се разбира-б.р.)
Р.Ч: След това главният ти казва, че няма проблем.
В.Я към М.М: Добре ще го (не се разбира)...
В.Я: Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява т'ва чудо.

След този фрагмент от разговорите, в който се споменава въпросната оферта, Мондешки и Янева говорят насаме и шепнат. Ченалова е излязла.

Мондешки: Сега, хората на Цветан Василев…
Янева: Няма как да се одобрят синдиците (на КТБ най-вероятно – б.р.) без министъра на финансите.
М.М.: Единствено молят само за отвода по това дело, където Иво Дачев се обади.
В.Я.: Ми добре, ще видя какво мога…
М.М.: И в замяна да ти донесат на Бойко Рашков ли, на Боби Сарафов (зам.-главния прокурор) ли, какъв беше де да го знам…
В.Я.: Ми Бойко Рашков е, ама те…
М.М.: Доклада и да кажат кое да махнем.
В.Я.: Как ще стане тва?
М.М.: Има как?
В.Я.: Как ще стане?
М.М.: Работи за тях. Работи за тях! Страшно много са превзели ключови позиции, страшно много.
В.Я.: Как ще стане това при положение, че то е официален доклад? И го пращат... (не се разбира – б.р.) ? Той как избирателно ще прати нещо…
М.М.: Бойко Рашков го прави. Бойко Рашков го прави.
В.Я.: Тва според мен е уловка.
М.М.: Каквото са ми казали досега, не са ме подвели. Т'ва, че ще си платят.
В.Я.: Ами хубаво, това е хубаво.

Темата за плащане на пари срещу услуги в съдебната власт е с продължение. Веднага след офертата за доклада, Мондешки съобщава, че "пибаджиите" събирали фонд за спасяването на Янева, защото били много притеснени, пише "Биволъ". Двамата се смеят гръмогласно на тази новина.

В публикувани по-рано разговори Мондешки демонстрира близост и с хората на Делян Пеевски. От думите му се разбира, че е бил в ролята на брокер и посредник към синдиците на КТБ.

Бойко Рашков коментира, че всичко това са измислици на замесените в "Яневагейт".

"Карате ме да коментирам някакви отрепки, на които не знам какви са им били истинските цели, правейки тия записи и като ги разпоространяват, нямам никаква идея", казва Рашков пред "Биволъ".

В отговор на въпрос дали има начин да се манипулират данните в официалния доклад на Бюрото за контрол на СРС, Рашков казва, че това не е възможно

"Tова са толкова нелепи неща, че даже не знам доколко си заслужава някой да коментира. Защото докладът, както и сега, готов е и след три дена ще бъде в парламента. Оттам нататък няма никаква корекция, защото тука става дума за цифрови данни. Цифровите данни са обобщени по силата на закона. Те не са, да кажем, еди кой си е подслушван, еди кой си не е подслушван. Има обобщени данни – колко са наблюдаваните лица, колко са били предходната година, колко са сега, каква е тенденцията, колко са оперативните способи. И ние тия данни, които сме ги събрали от институциите, те се събират, освен това и от парламентарната комисия, която наблюдава тази дейност", коментира шефът на Бюрото за контрол на СРС.

Според него "треторазрядният адвокат" Мондешки няма никакви лостове да влияе на изготвянето на доклада и просто си придава важност.

Споделяне

Още по темата

Още от България