Нов компютърен вирус краде финансова информация

Компанията за компютърна сигурност “Касперски“ обяви, че е открила нов вирус, използван за кражба на финансова информация, съобщи Асошиейтед прес. Новият вирус, наречен "Гаус", е насочен предимно към компютърни системи в Близкия изток. "Гаус" е сходен по структура с вируса "Флейм", който бе засечен през май и позволяваше да се получи пълен контрол върху засегнатия компютър, в това число да се презаписва и трие информация.

"Флейм" пък е структурно сходен с вируса "Стъкснет", засечен през 2010 година, който засегна голям брой компютърни системи в иранския ядрен комплекс Натанз. Според експерти на руската компания "трите вируса са като пуснати от една и съща фабрика".

През март ирански експерти бяха принудени да изключат компютърните системи в цялата петролна промишленост на страната, за да ограничат кражбата на информация.

Макар да не е потвърдено, "Флейм" и "Стъкснет" бяха свързани с усилията на САЩ и Израел да водят кибернетична война с Иран.

От “Касперски“ все още не знаят каква е крайната цел на "Гаус".

Съществуването на новия вирус бе потвърдено и от други компании, занимаващи се с мерки за сигурност на компютърни системи.

Засега е установено, че близо 2500 компютъра, предимно в Ливан, Израел и автономните палестински райони са били заразени с новия вирус. Сред "жертвите" са три големи ливански банки, филиала на Ситибанк в Ливан и системата за електронни разплащания на портала за електронна търговия eBay.

Джефри Кар, експерт по компютърна сигурност и собственик на специализирана компания за защита на компютърни системи, заяви, че САЩ отдавна следят действията на редица ливански банки, опитвайки се да намерят следи от действията на екстремистки групировки и наркокартели.

Според Кар "Гаус" е бил създаден на базата на "Флейм", но с промяна в специфичната му насоченост.

Бивш служител на американското разузнаване е заявил за АП, че "Бейрут е пресечната точка за тайно прехвърляне на пари, затова не е никак чудно, че жертви на новия вирус са станали именно банки в Ливан".

Според експертите, интервюирани от АП, "Гаус", "Флейм" и "Стъкснет" има една обща черта - те се задействат единствено когато попаднат в предварително обявена за "мишена" компютърна система.

Споделяне

Още от Свят