Нов принос на Гад Зееви в драмата около "Балкан"

"Зееви холдингс" е внесъл в българския съд оздравителен план за авиокомпания "Балкан". Това заяви изпълнителния директор на авиокомпанията Цви Франк в интервю за bTV. Собственикът на превозвача предлага на заседанието на 6 март съдът да назначи за синдик на дружеството Иван Летников. Mediapool научи, че той е адвокат от кантората Тодоров, Георгиев и Ко, която обслужва в София Гад Зееви.

Планът, представен от израелската компания включвал и ангажименти от страна на правителството. Те се изразявали в опрощаване и разсрочване на част от задълженията и гласуване на държавна гаранция по кредити, които да се отпуснат за оздравяването на "Балкан". В предложението се съдържали и обещания за изпълнение на инвестиционните ангажименти, поети от "Зееви холдингс" при подписването на сделката в средата на 1999 година.

Компанията тогава се ангажира да инвестира за пет години 100 млн.щ.долара в "Балкан". Ако съдът приеме оздравителния план, "Зееви холдингс" щял да оттегли иска си срещу правителството в арбитражния съд в Париж.

Добре информирани източници заявиха за Mediapool, че още преди няколко месеца подобен план е подготвян както от Цви Франк, така и от бившия прокурист на превозвача Барух Чакъров. Той обаче така и не е бил предложен за обсъждане на правителството.

Според източник от правителството вече има два потенциални стратегически инвеститори за "Балкан". Те са се ангажирали да представят на съда оздравителни планове за авиокомпанията. В кабинета смятали, че внасянето на оздравителен план в съда е поредният опит на Гад Зееви да печели време.

Проблем можел да създаде фактът, че собственикът на "Балкан" се явява едновременно и негов най-голям кредитор. Това означава, че той ще има съществена роля в общото събрание на кредиторите, което ще трябва да координира изпълнението на оздравителен план, независимо кой е конкретният изпълнител.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?