Нов проект за резолюция за Сирия е внесена в Общото събрание на ООН

Саудитска Арабия разпространи в Общото събрание на ООН проекторезолюция, подкрепяща арабския мирен план за Сирия, предаде Ройтерс.

Текстът декларира "пълна подкрепа" за плана на Арабската лига, който наред с другото призовава президента Башар ал Асад да се оттегли.

Текстът, според Ройтерс, общо взето повтаря този, който бе блокиран в Съвета за сигурност с ветото на Русия и Китай.

Призовавайки за прекратяване на насилието от всички страни, той хвърля вината главно върху сирийските власти, като ги обвинява в продължаващи системни нарушения на човешките права и основни свободи. Призовава също да бъде потърсена отговорност от виновниците за нарушенията на правата на човека, но не споменава Международния наказателен съд, който може да бъде сезиран само от Съвета за сигурност. Нова е поканата към генералния секретар Бан Ки-мун да назначи специален пратеник за Сирия.

Документът ще бъде обсъден в понеделник, 13 февруари, когато пред Общото събрание за ситуацията в Сирия ще говори върховният комисар за човешките права Нави Пилай. Дипломати заявиха, че гласуването няма да бъде тогава, но би могло да се състои до края на следващата седмица.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?