След скандално скъпа реконструкция за 42 млн. лева преди три години

Нов ремонт на сградата на регионалното министерство

Парите са от фонд "Козлодуй" - за саниране, нова дограма и климатици

МРРБ, Сн. БГНЕС

Със 737 414 лева от международния фонд "Козлодуй" регионалното министерство ще ремонтира централата си в София, съобщиха от ведомството. С парите – европейски средства, ще се повиши енергийната ефективност на сградата, а след реализация на проекта се очакват икономии от близо 58 хиляди лева годишно от издръжката, става ясно от съобщението.

 

Новият ремонт се прави само три години след скандала с реконструкцията на сградата, възложена по времето на тройната коалиция от регионалния министър Асен Гагаузов. Тогава централата на министерството се сдоби с ново крило за 42 млн. лева. Едно от първите неща, които ГЕРБ направи при идването си на власт, беше да даде въпросния договор с “Главболгарстрой” на прокуратурата. Според бившия регионален министър на ГЕРБ и сегашен президент Росен Плевнелиев с договора е била определена цена за ремонт от 1880 евро на квадратен метър, което е нечувано.

 

От регионалното министерство обявиха, че сегашният ремонт няма да обхваща новото крило на сградата, а старата част, която е с остаряла дограма, лепена с тиксо, с покрив в плачевно състояние и т.н. В разпратеното съобщение обаче пише, че проектът за нов ремонт предвижда “подмяна на окачената фасада и дограмата на двата корпуса, регулиране и поддържане на температурата в сградата. Ефективността на две климатични камери и системата за климатизация в зала “Пресцентър” ще бъде повишена”. Залата се намира в новото крило.

 

Сградата на регионалното министерство е една от 243-те обществени сгради в цялата страна, които ще бъдат санирани с 47 млн. евро от фонд "Козлодуй". Споразумения бяха подписани в четвъртък от директора на Дирекция "Ядрена безопасност" на Европейската банка за възстановяване и развитие Винс Новак с икономическия министър Делян Добрев и кметовете на София, Бургас и Стара Загора. В рамките на споразуменията са и проекти за подмяна и модернизиране на уличното осветление в 14 общини на стойност около 10 млн. евро.

 

Министър Добрев увери, че това е най-мащабната програма за енергийна ефективност в страната, като в нея се включват 99 детски градини, 63 учебни заведения, 55 здравни заведения, 16 административни, 10 спортни и културни сгради. Добрев очаква във всяка от сградите да се постигнат икономии от между 50 и 70 на сто. На територията на Столичната община са одобрени 26 проекта, в Пловдив – 28, в Стара Загора – 4, в Бургас – 17.

Споделяне

Още от Бизнес