Нов срив на световните борси

Индексът "Дау Джоунс" падна с повече от 1000 пункта

Нов срив на световните борси

Американските индекси отново рязко се сринаха в четвъртък. Силните финансови резултати и икономически данни се оказаха недостатъчни, за да потушат напрежението на "Уол Стрийт", съобщи "Си Ен Би Си".

Спадът на американските индекси повлече надолу и тези на азиатските фондови борси, които също отбелязаха загуби при отварянето на търговията в петък.

Индустриалният индекс "Дау Джонс" падна с повече от 1000 пункта в четвъртък. Това е третият път, в който индексът заличава повече от 500 пункта от стойността си през последните пет дни.

Въпреки спада в четвъртък, средната стойност на "Дау Джонс" все още е над седмичното дъно от 23 778.74 пункта, до което индексът падна във вторник.

Най-зле представилите се компании в борсовата търговия бяха "Американ Експрес" и "Интел", чиито акции загубиха 5.4 на сто от стойността си.  

Индексът S&P 500 отчете спад от 3.75%, достигайки ново дъно за тази седмица. Индексът затвори под прага от 2600 пункта, записвайки третото си понижение от над 2% за пет дни.

Вискотехнологичният индекс "Насдак" се понижи с 3.9%. Цената на акциите на "Фейсбук", "Амазон" и "Майкрософт" паднаха с 4.5 на сто.

Haй-cĸъпaтa ĸoмпaния в cвeтa "Епъл" пoeвтиня cъc 123.7 млpд. дoлapa, "Майкрософт" изгyби 77.4 млpд. дoлapa, "Фейсбук" - 62.6 млpд. дoлapa, а "Амазон" - 48.4 млpд. дoлapa.

"Пазарът е фокусиран върху по-високите лихви в момента", коментира Кейт Уорн, инвестиционен стратег в "Едуард Джоунс".

В същото време доходността на 10-годишните държавни американски облигации продължи да се увеличава в четвъртък до 2.88%, преди да се понижи с 2.848%, задържайки се на многогодишен връх.

От последните икономически новини стана ясно, че седмичните заявления за безработицата са достигнали 45 годишно дъно до 221 000 безработни. Пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост. Процентът на безработните е на най-ниското ниво от 17 години – 4.1 на сто, което започва да оказва допълнителен  натиск за увеличаване на заплатите.

Министерството на труда на САЩ съобщи миналата седмица, че средната почасова заплата е скочила с 2.9% на годишна база през януари, което е най-голямото увеличение от юни 2009 г., след като нарасна с 2.7% през декември.

Силният ръст на заплатите поддържа оптимизма сред служителите на Федералния резерв, че инфлацията ще се увеличи тази година спрямо целта от 2%. Американските финансови пазари очакват Федералният резерв да повиши лихвените проценти през март.

Спадът на американските индекси повлече надолу и тези на азиатските фондови борси в петък. Пазарите в Токио, Шанхай и Хонконг отбелязват загуби между 3 и 5.5%.

Борсовите индекси в Австралия, Южна Корея и Югоизточна Азия също регистрират загуби.

Споделяне

Още от Бизнес