Нов търг за мобилен оператор ще провеждат в Сърбия

Сръбската Агенция за телекомуникации ще обяви търг за лиценз на нов мобилен оператор, съобщи в петък БТА, позовавайки се информация от сръбската телевизия РТС. В края на декември миналата година сръбското правителство отне лиценза на мобилния оператор “Мобтел” заради договор от 8 декември 2003 г. с косовската компания “Мобикос”, която е собственост на косовския бизнесмен Екрем Лука. Ръководството на мобилния оператор бе уволнено.

Правителството на западната ни съседка предприе драстичните действия за отнемане на лиценза, шокирано от възможността, която е имал за достъп до поверителна информация за сръбските граждани Екрем Лука. Той е определян като един от най-големите албански екстремисти, финансирал независимостта на Косово.

Компанията “Мобтел” бе основана от сръбския милионер Боголюб Карич и държавна телефонна компания ПТТ. Въпреки спорът, който двете страни все още продължават кой притежава мажоритарния пакет акции, миналата година Карич продаде дела си на консорциум от австрийски компании, ръководени от Мартин Шлаф.

Председателят на управителния съвет на сръбската Агенция за телекомуникации Йован Радунович е уточнил, че “Мобтел” представлява стратегически проблем на държавата и правителството трябва да го реши.

 

Споделяне

Още от Балкани