Нов вирус заразява мобилни телефони чрез MMS-и

Нов вирус започна да се разпространява през тази седмица по мобилни телефони чрез съобщения, съдържащи фотографии и звуци, предаде във вторник Ройтерс. Агенцията цитира фирма, занимаваща се с опазване сигурността на данните.

Вирусът, наречен Commwarrior.A, е първият подобен, който заплашва мобилни телефони по целия свят. Той се опитва да се възпроизвежда, като изпраща мултимедийни съобщения (MMS) до хора или телефони в списъка за контакти на заразения телефон. Вирусът пробва същото и чрез Bluetooth безжичните връзки с други устройства, като в крайна сметка изтощава батерията на телефона.

За разлика от компютърните вируси, които се разпространяват бързо по целия свят чрез интернет, вирусите по мобилните телефони досега бяха ограничени от технологията. Първият в света вирус по мобилните телефони - Кабир - порази само 16 страни за 6 месеца чрез Bluetooth връзките. Но Commwarrior.A се опитва да разпраща озаглавени по различен начин ММS-и на телефони със софтуер от популярната серия 60 на Саймбиан, се посочва в съобщение на фирмата за производство на защитен софтуер Саймантек. Ако потребителят не кликне и не зареди съобщението, вирусът не се разпространява.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?