Нова колона хондураски мигранти пое към САЩ

Нова колона хондураски мигранти пое към САЩ

Стотици хондураски мигранти започнаха дълъг преход на север, в нова колона, насочила се към Съединените щати, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че предишната голяма група, която предприе аналогичен преход, не бе допусната на територията на САЩ.

Колоните от централноамерикански мигранти са основна тема в дебата в Съединените щати за миграционната политика, докато президентът Доналд Тръмп остава непреклонен, че няма да позволи на мигрантите да пресекат границата.

Телевизионни кадри показаха вчера някокостотин души в град Сан Педро Сула, скупчени и развяващи хондураски знамена в началото на своето пътуване, което вероятно ще отнеме седмици и дори месеци, преди да стигнат границата между Мексико и САЩ.

Групата се състои от между 600 и 800 хондурасци, по данни на правозащитен изследователски център, чиито представители придружават колоната.

През октомври друга голяма група мигранти - мъже, жени и деца - тръгна от Хондурас. Повечето от тези хора твърдяха, че бягат от голямата бедност и насилието, извършвано от банди по родните им места.

2500 души от първата група остават в мексиканския град Тихуана, на границата със Съединените щати, а 7000 се върнаха в Хондурас, по данни на властите в централноамериканската държава.

"Решен съм да си намеря добра работа в САЩ", каза 24-годишният Дарвин Перес, който е част от новата колона.

"Пътят, който ни предстои, е труден, но се надявам, че сърцето на президента Тръмп може да омекне, че той няма да е толкова твърд и ще ни позволи да влезем", добави Перес.

Други мигранти, някои от които са със своите жени и деца, също споделят мечтата на младежа да си намери работа в САЩ.

Тръмп неколкократно се зарече, че ще спира колоните от централноамерикански мигранти, изпрати войски за подсилване на границата и определи мигрантите като нашественици.

Споделяне

Още от Свят