Нова комисия може да поеме концесиите в София

Нова комисия може да поеме концесиите в София

Да създаде нов административен орган по контрол на водната концесия и тази на чистотата на града, обмисля Столичният общински съвет (СОС), научи Mediapool във вторник. В сряда комисията по стопанска политика в СОС ще разгледа подобно предложение на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков.

Ако идеята се приеме, кметът на София ще трябва да излъчи председателя и членовете на комисията по концесиите, чието задължение ще е всяка година да докладват за изпълнението на договорите с частните оператори.

Всъщност сформирането на такава комисия се изисква от закона за концесиите, влязъл в сила от 1 юли 2006 година. Задължението обаче досега не е изпълнено от Столична община.

В чл. 105 и чл. 106 от закона се предвижда при констатирано неизпълнение на задълженията по концесията, комисията да набележи мерки за отстраняване на пропуските или да сезира МВР, прокуратурата или Комисията за защита на конкуренцията при нарушение на законодателството.

Пред Mediapool градските съветници от БСП и СДС обявиха, че ще подкрепят предложението на Лилков. “Има нужда от завишен контрол върху концесиите”, заяви общинският съветник и член на стопанската комисия Данаил Кирилов (БСП).

Според него е възможно дебатът по създаването на тази комисия да прерасне в дебат по преструктуриране на Столичен инспекторат, който сега се занимава с контрола върху концесиите.

Председателят на инженерната комисия в СОС Николай Желев (СДС) коментира, че става въпрос за изпълнение на законово изискване и то най-вероятно ще бъде подкрепено от сините в местния парламент.

Преди седмица в отговор на въпрос на Mediapool Бойко Борисов коментира, че и в момента Столичният инспекторат изпълнява своите задължения по контрол на концесиите и не е необходимо да се създават нови звена. Тогава той заяви, че текат проверки в инспектората, които имат за цел да подобрят неговата работа.

Споделяне

Още от България