Нова корупционна афера в "Росатом"

Бивши ръководители на руското държавно предприятие "РосРАО" са обвинени в злоупотреби, нанесли на компанията майка - корпорация "Росатом", щети за 150 милиона рубли - 3,9 милиона евро. Това съобщи следственото управление към вътрешното министерство на Русия, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Според разследващите, през декември 2010 г. бившият генерален директор и бившият изпълнителен директор на "РосРАО" съзнателно са сключили с фирмата "Експертцентър" неизгоден договор - поръчали са 750 контейнера за превоз и съхранение на радиоактивни отпадъци на обща стойност 450 милиона рубли (11,62  милиона евро).

Сделката е била сключена без задължителния конкурс и не е била съгласувана с "Росатом". Стойността на контейнерите, по 253 хиляди рубли единият, е била завишена на практика 2,5 пъти и за тях е било платено по 600 хиляди. Така щетите за "РосРАО" и "Росатом" възлизат на 150 милиона.

Сезиран от "РосРАО", през октомври 2011 г. Московският арбитражен съд призна сделката за нищожна. Бившият генерален директор на компанията е обвинен в злоупотреба с пълномощията, а бившият изпълнителен директор - в помагачество при извършването на това престъпление. В комюникето на министерството не се посочват имената им, отбелязва АФП.

Това е вече втората корупционна афера в ядрения сектор на Русия, огласена през седмицата, напомня агенцията. В сряда вътрешното ведомство съобщи, че Виктор Мохов - президент и главен изпълнителен директор на руската ядрена компания "Хидропрес", дъщерна фирма на "Росатом", е обвинен заедно с негов заместник в отклоняване на 26 милиона рубли (близо 670 000 евро).

Двамата сключили договор за оборудване на ядрена централа с частна компания. Доставчикът нямал намерение да изпълни поръчката, но заподозрените подписали приемателен протокол за фиктивната работа и превели парите, които после били прехвърленина контролирани от тях фирми-еднодневки.

Според общ доклад на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" и едно екологично сдружение, цитиран от АФП, "Росатом" е компания с повишен риск от корупция, а независими механизми за контрол липсват. През юли 2011 г. бивш заместник-директор на корпорацията бе арестуван по подозрение, че през 2008-2009 г. е отклонил 110 милиона рубли - 2,75 милиона евро, посочва агенцията.

Споделяне

Още от Свят