Нова стачка на синдикатите ще парализира Гърция

Синдикатите в Гърция организират в сряда нови протести и 3-часова национална стачка. Парламентът на страната гласува късно снощи допълнителни рестриктивни мерки за намаляване на пенсии и заплати, част от пакета с реформи, които Гърция трябва да реализира в замяна на новия спасителен заем от 130 милиарда евро, договорен с ЕС, Европейската централна банка и МВФ.

Депутатите от коалицията на социалистите и консерваторите осигуриха прокарването на новите финансови съкращения в размер на 3,2 млрд. евро. С новия закон минималната заплата се намалява с 22 на сто - от 750 на 586 евро. С между 12 и 20 процента се понижават и пенсионните начисления.

Внасят се промени в колективните трудови договори, които улесняват тяхното разтрогване. Отменят се или значително се съкращават множество привилегии и доплащания на служителите, като например за сватба, храна и работно облекло.
 
Тежестта на изискванията и кратките срокове за резултати са безразсъдни, заяви Димитрис Даскалопулос, председател на гръцката Федерация на предприемачите, цитиран от БНР. Той призова ЕС да помогне на частния сектор в страната, който единствен може да изведе икономиката от рецесията.
 
"Частният бизнес в Гърция не е във фалит. Той е в добра форма въпреки двете тежки години криза и продължава да плаща цената заради проблемите в държавния сектор. Затова е важно да насочим усилия към повече ликвидност на банковата система, която да задвижи частното предприемачество. Тук не става въпрос само за Гърция, а за Европа и бъдещето ѝ", каза Даскалопулос.
 
Фактът, че гръцкият проблем се превърна в отровно лекарство за цялата еврозона и може би за световната икономика разкрива слабостите на европейския експеримент и общата валута, допълни той.
 
"Мисля, че сега след като ЕС си наложи дисциплиниращи мерки за непослушни държави, той ще преосмисли нещата. В Брюксел знаят, че само икономиите и рязането на заплати не са рецепти за спасение. Надявам се Европа отново да се обедини вместо да се осланя на национализма. В крайна сметка мисля, че ще видим засилване на правомощията на институциите като ЕЦБ и вероятно издаване на еврооблигации като единен гарант за дълговете. Така ще се решат двата основни проблема- съмненията, че можем да си плащаме държавните суверенни заеми и опасенията на европейските граждани, че ще загубят социалните си придобивки, които Европа им обеща", коментира Даскалопулос.

Споделяне

Още от Европа