Нова управа поема столичното парно

Изцяло ново ръководство в станалата общинска “Топлофикация-София“ ще гласува на заседанието си в четвъртък Столичният общински съвет, реши ден по-рано стопанската комисия на градската управа.

Предишните намерения на съветниците бяха да махнат от съвета на директорите само Любка Георгиева, която е и шеф на дирекция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и бе представител на ведомството – доскорошен собственик на дружеството. Сега обаче е решено да се отстрани и изпълнителният директор на компанията Петко Милевски. Въпреки признанието, че Милевски е експерт, той се счита за политическо назначение на предишното правителство на тройната коалиция и по-специално на БСП.

Бордът от дълго време няма трети член, след като общинският съветник на БСП Георги Кадиев се оттегли от поста.

Сега е решено да се назначат изцяло нови трима души в управата. Това ще са Петър Илиев, Петър Димитров и Богомил Николов. Първите двама са дългогодишни служители на дружеството, а Николов е финансист, работил дълги години в САЩ, съобщи председателят на общинския съвет Андрей Иванов.

Илиев досега е бил шеф на дирекция в НЕК, преди това е работил в “Булгартрансгаз“, където е отишъл преди около две години, напускайки поста си шеф на топлорайон “Люлин“. Димитров дълги години е бил директор на топлорайон “София-Изток“, преди да се пенсионира преди месеци.

Новото ръководство ще трябва да приложи новата стратегия за развитие на столичното парно, предвиждаща оздравяването на дружеството чрез повишаване на събираемостта на сметките и изграждане на когенерация, която ще осигурява стабилни приходи от продажбата на ток на по-високи цени.

Междувременно стана ясно, че “Топлофикация София" започва от 21 октомври да пуска парното на всички свои клиенти заради очакваното рязко и тройно понижаване на температурите.

Първо ще се включат детски градини, училища и болници, които досега не са изявили желание за предсрочно пускане на отоплението. Най-късно до седем дни всички потребители на топлофикацията вече ще имат парно. Ако някой иска отлагане на включването на топлоснабдяването, трябва да подаде писмено заявление.

Дружеството припомни да се отворят вентилите на радиаторите и да се проверят топломерите дали не са им изгаснали дисплеите, което е знак, че са им изчерпани батериите и трябва да се подменят. Гражданите са призовани да приключат с подмяната на радиатори и други ремонти във вътрешната сградна система на топлоснабдяването, за да не се налага източване на горещата вода после, което ще натовари сметките на всички клиенти на абонатната станция. Потребителите да следят дали не се манипулира вътрешната система за кражба на топлинна енергия и да си плащат навреме сметките, призоваха още от фирмата.

Споделяне

Още от Бизнес