Нови десет жертви на конфликта в Близкия Изток

Деветима мирни граждани и един просирийски палестински активист бяха убити в неделя при израелски въздушни атаки в Южен Ливан и в долината Бекаа. Това сочат данни на местната полиция, предаде Франс прес.

Сраженията в региона възпрепятстват преминаването на хуманитарни конвои, след като от събота сутринта сухопътната и морската артилерия на Израел обстрелват непрекъснато покрайнините на гр. Тир, разположен на 83 км южно от Бейрут, и на съседния палестински бежански лагер Рашидие.

Шестима цивилни са убити и петима ранени след въздушна атака срещу село Ансар в южен Ливан, докато спасители се опитваха да разчистят развалините, за да измъкнат хората, преживели първата атака.

Активист на Народния фронт за освобождение на Палестина е убит, а още четирима - леко ранени при други израелски въздушни удари южно от Бейрут и в долината Бекаа. Трима цивилни ливанци са убити, един – ранен, при самолетна атака край граничния град Накура, където е разположена и централата на силите на ООН в Южен Ливан

Междувременно две пратки на комитета с хуманитарна помощ, по-специално храни и лекарства, експедирани тези дни по море, все още са блокирани в пристанището на Тир. Ще се опитаме да получим от Израел зелена светлина, за да изпратим в понеделник по море хуманитарна помощ за гр. Сайда, където има спешна нужда от нея, каза говорителят на Международния комитет на Червения кръст.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?