Нови насилия в Ирак

Най-малко 17 души загинаха за едно денонощие в атентати и сражения във Фалуджа, Мосул и Багдад, съобщи в неделя Би Би Си.

По-късно агенциите съобщиха за нови взривове, извършени едновременно пред християнски църкви в Багдад и Мосул, като по първоначални данни само в Багдад жертвите са най-малко петима души, а ранените са над 20.

Три коли - бомби са взривени едновременно в Багдад и Мосул пред християнски църкви. Това е първият случай, в който се атакуват директно обекти на християнската религия.

Най-малко петима души са загинали и още 20 са били ранени в резултат на взривовете в Багдад. Атентатът е в центъра на града, пред сградите на две християнски църкви, едната от които е арменска, и в близост до националния театър. Кореспондент на CиЕ н Ен цитира представител на иракската полиция, според когото мишена на атаката е християнската общност в Багдад.

След експлозията е започнал пожар, в района цари паника. Според агенциите, все още няма достоверна информация за жертвите и щетите.

Поне 10 са жертвите на тежките сражения между американските морски пехотинци и бунтовниците в иракския сунитски град Фалуджа, западно от Багдад. Ранените са около 40.

Престрелките продължиха през цялата нощ, жителите на града съобщават за силни експлозии, след като американците предприели офанзива с танкове и хеликоптери. Американски военен каза, че тежкото въоръжение е било използвано за оказване на отпор на честите нападения на бунтовниците, които се укриват в къщите.

Най-малко петима души бяха убити при самоубийствен атентат с кола-бомба в северния иракски град Мосул. Ранени са около 50 човека. Целта на нападението е бил полицейски участък.

Експлозив, поставен край пътя,уби двама цивилни и рани други двама в иракската столица Багдад.

В неделя АФП съобщи, че са освободени седемте чуждестранни шофьори на камиони - трима индийци, трима кенийци и един египтянин, които бяха взети за заложници на 21 юли в Ирак. Агенцията се позова на външния министър на Кения.

В същото време агенциите информираха за нови отвличания на заложници. Ливанското външно министерство е съобщило, че са отвлечени двама ливанци. Две турски транспортни компании пък декларираха, че ще прекратят дейността си, за да спасят живота на двама свои служители - шофьори, отвлечени от групировката "Таухид уа джихад". Същата групировка отвлече и уби двамата български шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?