Нови партии и движения обявиха, че излизат на сцената да правят различна политика

Партия "Нова алтернатива" е на Николай Цонев, движение "Модерна България" - на Борислав Цеков

Камелия Нейкова, Николай Цонев. Сн. БГНЕС

В началото на лятото нови партии и движения заявиха намерението си да се включат активно в политическия живот на България. Партийният градеж, започнал със сдружението на Меглена Кунева и минал през национал-демократичната партия на Димитър Стоянов, в неделя даде на страната две нови формации на познати в публичното пространство лица. Същевременно "стари" партии като НДСВ и СДС се заеха да стягат редици и да решават тежки въпроси като се започне от лидерството и се стигне до ориентацията.

В София в неделя партия "Нова алтернатива" учреди бившият министър на отбраната в правителството на тройната коалиция Николай Цонев, срещу който в последните три години се водеха дела, свързани с работата му в Министерството на отбраната.

"Нова алтернатива" е партия на хората, заети с бизнес, а името ѝ говори, че искаме да променим нещата и да направим нещо добро", заяви при учредяването Николай Цонев.

Зам.-председател на "Нова алтернатива" е Камелия Нейкова, бивш заместник-министър на отбраната от времето на Цонев.

"Членовете ни са млади, постигнали нещо в своя жизнен път", увери Николай Цонев.

Новата партия ще изповядва идеологията патриотичен либерализъм, добави той. Платформата ни се разработва в момента и ще очаквам потенциалните ни симпатизанти и гласоподаватели, хората на бизнеса, предприемачите и техните служители да ни подкрепят, каза още Цонев.

Четирите стълба на "Нова алтернатива" са "нацията, модерната икономика, законността и свободата на личността и качественото, ефективно управление в полза на хората".

В Политическия съвет на новата формация влизат Ева Калчева, Камелия Нейкова, Любомир Новоселски, Николай Цонев, Диана Бурова - икономист, Снежана Димитрова – експерт по публичната администрация и еврофондове, Валентин Божинов и др

В неделя заявка за бъдещо активно участие в публичния живот направи и движението "Модерна България". В инициативния комитет за създаването му влизат 77 души от цялата страна, излъчени от граждански организации, професионални и съсловни структури, университетски преподаватели, общински съветници от граждански листи в 6 областни града.

Като основни приоритети за движението са "конституционните и законодателни промени с цел създаване на нов баланс на властите, както и реален граждански контрол върху съдебната власт, всички регулаторни и контролни органи". Идеолози и основни инициатори за създаването на движението са Борислав Цеков, бивш депутат от НДСВ, директор на Института за модерна политика, и социологът Илия Джамбазов.

Сдружение "Модерна България" няма за цел да се превърне в партия, а да създаде условия за граждански контрол върху властта на местно и национално ниво, твърдят учредителите.

От движението настояват за нова избирателна система, която дава повече власт в ръцете на гражданите чрез предимство на мажоритарния вот за сметка на партийните апарати.

От движението ще искат да се въведе и възможност за регистрация на граждански непартийни листи с подписка както в общинските, така и в парламентарните избори по подобие на модерните европейски практики във Финландия, Словения, Германия, Литва, Полша, Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от България