Нови протести в Румъния срещу правосъдната и данъчната реформа

Нови протести в Румъния срещу правосъдната и данъчната реформа

Няколко хиляди румънци отново протестираха в неделя вечер срещу проект за реформа в правосъдната система, който според тях може да възпрепятства борбата срещу корупцията, предаде Франс прес.


В Букурещ около 1000 души, повечето от които младежи, стигнаха до централата на Социалдемократическата партия (СДП), скандирайки "Крадци" и "СДП, червената чума".

"Не можем да имаме доверие в управниците, те искат да поставят правосъдието под политически контрол", каза за АФП 42-годишният участник в протеста Юлиян Санду, по професия компютърен специалист.

Разглеждан в парламента законопроект предвижда да бъдат намалени правомощията на прокуратурата за борба с корупцията, включително да не може повече да разследва магистрати. Законопроектът предвижда още правосъдното министерство да засили контрола си върху прокурорите.

Демонстрантите протестираха и срещу приетата тази седмица от правителството данъчна реформа, оспорвана както от синдикатите, така и от работодателите. Най-спорната точка е прехвърлянето върху служителите на плащаната досега от работодателите част от социалните осигуровки. Според синдикатите това има опасност да доведе до орязване на заплатите в частния сектор до 20 процента.

Протести имаше още в Клуж, Тимишоара и Брашов.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?