Нови синдици на "Балкан"

Бившите съдии Радослав Тонев и Галин Костов са новите синдици на авиокомпания "Балкан". Днес те бяха избрани на общо събрание на кредиторите на компанията.

В петък досегашните синдици на авиокомпанията Олга Миленкова и Христо Моллов подадоха молба да бъдат освободени от длъжност в Софийски градски съд. Днес кредиторите на авиокомпанията ги освободиха и по предложение на Агенцията за държавни вземания - най-големият кредитор на "Балкан", избраха новите. Тонев и Костов трябва да извършат ликвидационната оценка на "Балкан" и процедурите по прекратяване на дейността ѝ. За тях гласуваха РВД, летище Софияа и Лукойл.

Досегашните синдици Миленкова и Моллов поискаха да бъдат освободени с мотива, че големите кредитори на "Балкан" не са приели предложения от тях оздравителен план и не са могли да защитят интереса на всички кредитори на авиокомпанията.

Днешното събрание на кредиторите обаче бе предварително насрочено, тоест молбата на бившите вече синдици съвпадна с желанието на големите кредитори да ги сменят. ОТ АДВ обясниха, че действащите до този момент синдици са били обвързани с оздравителния план, който не бе приет от кредиторите заради несъответствие с действащото законодателство. Това е наложило избирането на нови синдици, които законосъобразно ще осъществяват процедурите по прекратяване на дейността и осребряване на масата на несъстоятелността.

В молбата си до съда бившите синдици Миленкова и Моллов упрекват и транспортното министерство в неадекватно поведение, както и Пламен Петров за необмислени изказвания и ходове. "Диалогът никога не страда само по вина на едната страна", коментира от министър Петров, цитиран от БТА. Той отказа да влезе в полемика с бившите синдици, но заяви, че не е имал основания да бъде доволен от работата им.

Миленкова и Моллов бяха избрани за синдици на 30 октомври 2001 г., след като този пост напуснаха първите синдици на компанията Ралица Топчиева и Владимир Петков. Избраните днес съдии Тонев и Костов са третите поред синдици на Балкан.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?