Нови смени в управата на ЕСО за два месеца

Два месеца след като бяха извършени промени в ръководството на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) държавното дружество отново е с нов директор, като от поста е освободен Иво Лефтеров, който до преди това назначение бе начело на "Националната електрическа компания". ЕСО вече ще се управлява от Валентин Колев, става ясно от внесени за вписване в Търговския регистър документи.

 

54-годишният Колев е доцент по “Техника на високите напрежения” в катедра Електроенергетика към Технически Университет- София. Бил е консултант на Държавната комисия по енергийно регулиране и е работил в съвет по преструктурирането на НЕК през 2000 г.

 

Изборът му на поста вероятно е предопределен от предстоящото отделяне на ЕСО от НЕК, което се изисква от Третия енергиен пакет на Европейския съюз и което се забавя значително.

 

Промените са решени на събрание на 5 септември и освен Лефтеров от оператора си тръгва и Камен Тодоров, който също влезе в управата на дружеството в началото на юли. Сега на негово място е избран 31-годишният Северин Въртигов, който досега е работил в "Българския енергиен холдинг", а преди това е бил в управата на  Държавната консолидационна компания. Бил е и мениджър в "Бенчмарк Асет Мениджмънт" и е работил за "Астра Инвестмънст". Той е брат на шефа на "Инвестиционно банкиране" в Корпоративна търговска банка Димитър Въртигов.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?