Нови твърдения за вина на екипажа за катастрофата, погубила полския президент

Шефът на полската държавна комисия, разследваща авиопроизшествията – Едмунд Клих, смята, че за самолетната катастрофа, при която загина президентът Лех Качински, вина има екипажът, предаде Лента.ру.

Според Клих, който е официалният представител на Полша техническата комисия, разследваща инцидента край руския град Смоленск на 10 април, пилотите са игнорирали всички предупреждения за опасността и са поели извънреден риск.

До този извод той е стигнал, след като се запознал с данните от “черните кутии“ на правителствения самолет, както и от стенограмите на разговорите в пилотската кабина. По думите му летците са поели риска, както са били обучавани, но в същото време Клих отбеляза, че самият той рискува с изявлението за тяхната отговорност, но обществеността е длъжна да знае това.

Военното летище в Смоленск, където трябваше да кацне полският правителствен Ту-154 на път за отбелязването на 70-годишнината от избиването на полски офицери край Катин, не разполага с точна навигационна система за приземяване. Според Клих пилотите са знаели на каква височина летят, но не са обърнали внимание на предупрежденията, че тя е прекалено ниска. По думите му военните летци често игнорират подобни съобщения.

Полските политици обаче не са съгласни с неговите изявления, като вътрешният министър на страната Йежи Милер отбеляза, че експертът просто си опитва да привлече вниманието върху себе си. От партията “Право и справедливост“ заявиха, че разследването на причините за катастрофата продължава и официалното заключение още не е факт.

Според някои информации, публикувани на по-ранен етап, мненията на участниците в следствието на инцидента се разминават значително. Според руските експерти самолетът се е разбил заради неопитността на екипажа, а Полша твърди, че вината е на диспечерите на летището, които са давали инструкции на екипажа с известно закъснение. Самият Клих поставяше под съмнение изводите на руснаците, но сега е на тяхната позиция.

Катастрофата на правителствения самолет стана на 10 април 2010 г. и при нея загинаха всички 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му Мария и висши представители на политическия и духовния елит на страната.

Споделяне

Още от Свят