Нови закони ограничават правата на опозицията в Унгария

Унгарски представител грубо наруши правилата по време на заседание на Съвета на ЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Парламентарното мнозинство на унгарския премиер националист Виктор Орбан прие нови закони, които според опозицията имат за цел да укрепят властта му върху местните общности, парламентарния живот и съдебната система, предаде Франс прес.

Според критиците един от тези закони позволява на председателя на парламента да направи удръжки от заплатата или дори да забрани допускане в парламента на депутати, които демонстрират в сградата.

Достъпът на опозиционни депутати до други държавни ведомства също е ограничен.

Преди година по време на протести срещу Виктор Орбан опозицията беше окупирала държавната телевизия, която е обвинена, че не отразява опозиционни гледни точки, и демонстрира в парламента, където според нея тя няма никакви правомощия.

Законово изменение пък прави по-трудно за депутатите да образуват парламентарни съюзи, след като тази есен опозицията успя да отнеме кметството на Будапеща от партията на Виктор Орбан, като се обедини зад един кандидат.

Законът, който е приет без консултации или оценка на въздействие, ограничава и автономията на общинските власти в управлението на данъчните приходи и дава на правителството нови начини за контрол върху съдебната власт.

Освен това парламентарната група на партията на Орбан Фидес избра за девет години четирима членове на съвета за медийна регулация.

Правителството оправдава новите мерки с редовни нарушения на реда от опозицията или с волята да се опростят администрацията и съдебната система.

Контрол и върху театрите

Ден по-рано дясното националистическо правителство на Унгария внесе в парламента законопроект, който предвижда по-строг и централизиран контрол над театрите и сценичната дейност в страната. Той предвижда създаване на Национален културен съвет за "централизирано стратегическо управление на културните сектори" от правителството.

Още проектните версии на документа предизвикаха резки протести както от страна на актьорите, критиците и работещите в театралната сфера, така и от публиката, които виждат в него заплаха за артистичната свобода.

Правителството иска да прокара законопроекта по бързата процедура, без съществени дебати, още тази седмица. Това предизвика протестиращите да организират спешна обществена петиция, призоваваща депутатите да го отхвърлят. Само до понеделник следобед тя събра 47 700 подписа. Във Фейсбук се появи видео, в което някои от водещите унгарски актьори и театрални шефове казаха, че документът напомня за комунистическата ера, когато държавата контролираше почти всички аспекти на националния живот.

В петицията се посочва, че правителството иска да сложи ръка върху националните културни фондове, да назначава свои директори на финансираните от държавата театри, използвайки тези средства като лост за влияние, и да спре финансирането на независимите театри, като така "ги осъжда на смърт".

Срещу независимите медии

Миналата седмица пък шест организации, следящи за свободата на медиите, призоваха в общ доклад ЕС да вземе мерки срещу Унгария, тъй като властите пречат на независимите медии и разполагат с безпрецедентен за страна членка на Европейския съюз контрол върху журналистите.

Сред организациите са Международният институт по печата, Комитетът за защита на журналистите и "Репортери без граници".

Докладът бе изготвен в навечерието на срещата на лидерите на ЕС следващата седмица, на която ще се обсъжда дали на Унгария да бъде наложено наказание за подкопаване на демократичните норми по време на управлението на премиера Виктор Орбан.

Унгарското правителство систематично руши независимостта, свободата и плурализма на медиите, намесва се на медийния пазар и създава разделение в журналистическата общност на Унгария, се казва в доклада.

Управляващите националистически партии на Унгария и Полша засилиха контрола върху медиите, академичната сфера, съдебната система и неправителствените организации, отбелязва Ройтерс. Това накара Европейският парламент да започне срещу тях така наречената процедура по чл. 7.

На заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси във вторник бяха обсъдени по-нататъшните мерки срещу двете страни.

В нарушение на правилата

По време на закритата част на заседанието унгарски представител е допуснал умишлено грубо нарушение на правилата. Това потвърдиха след края на заседанието от финландското председателство на Съвета.

Унгарският държавен секретар Золтан Ковач е правил коментари в Туитър, докато европейските министри изслушвали при закрити врата доводите на унгарското правителство в процедурата по чл. 7 срещу Будапеща за постоянна заплаха за върховенството на закона.

Финландският министър Тути Тупурайнен, председателствала заседанието, съобщи пред журналисти, че е поискала писмени обяснения. По нейните думи обсъжданият въпрос е бил достатъчно чувствителен, а правилата предвиждат изслушването да премине в закрито заседание. Вместо да се съобрази с изискванията, Ковач е поместил в Туитър коментари, възприемани като антисемитски заради обвързването от него на проблемите на Унгария с връзките на финансиста Джордж Сорос. За да подкрепи мисълта си, Ковач е поместил и снимки на Сорос с двама еврокомисари, отговорни за върховенството на закона.

Някои от колегите бяха потресени, всички сме много разочаровани, посочи Тупурайнен. По нейните думи изслушването на Унгария за втори път от септември насам не е съд или преследване, а възможност Будапеща да обясни своите действия. Стараем се да водим градивен разговор, при взаимно уважение, но много решително и призовавам следващото хърватско председателство да продължи в същия дух, добави тя.

Общите ценности не са въпрос на морални схващания, а факти - залегнали са в договора за ЕС, посочи Тупурайнен. По нейните думи вчерашният разговор с Унгария е бил много честен.

Тупурайнен отбеляза, че финландското председателство е предвидило възможността занапред върховенството на закона да бъде обвързано с осигуряването на средствата от бюджета на ЕС, както предложи Европейската комисия. Предстои по-късно тази седмица Европейският съвет да вземе отношение по тази възможност, но за да бъде въведен такъв подход, ще се изисква единодушието на държавните и правителствените ръководители.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?