ООН:

Новите дроги вече превишават броя на традиционните наркотици

Новите дроги вече превишават броя на традиционните наркотици

Новите дроги, които заобикалят законовите забрани, се произвеждат в такива количества, че вече превишават незаконните субстанции. Между края на 2009 година и средата на 2012 година броят на новите психоактивни вещества се е увеличил от 166 на 251-о и за първи път превишава броя на поставените под международен контрол вещества, които са 234. Това се посочва в доклад на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията, публикуван в сряда във Виена по повод Международния ден за борба с наркотиците и наркотрафика.

Новите дроги имитират ефекта на традиционните амфетамини или канабис, но могат да бъдат много по-опасни от тях, защото все още техните странични ефекти и техният потенциал за пристрастяване са малко познати, се казва в доклада.

Новите наркотици се търгуват открито, в това число и по Интернет, и това задълбочава проблема. Освен това техните имена като "соли за вана" или "подправка" объркват младите хора за техния опасен ефект.

В Европа броят на новите наркотици е нараснал лавинообразно от 14 през 2005 година на 236 през 2012 година, като 75% от потреблението е съсредоточено в 5 големи страни - Великобритания, Полша, Франция, Германия и Испания, се посочва в доклада.

Повечето от новите субстанции са произвеждани в Азия и Европа. В Европа почти всеки 20-ти младеж е опитвал такива вещества. Същевременно употребата на традиционни наркотици, като хероин, кокаин и амфетамини продължава да е стабилна, констатира докладът.

Афганистан си остава най-голямата страна производител на опиум в света. Маковите насаждения са все повече, но реколтата е спаднала заради болест по растенията.

На световно ниво канабисът си остава най-консумираната традиционна дрога. Миналата година тя е имала 180 милиона потребители.

Производството на кокаин си остава стабилно в Южна Америка, но потреблението му се премества от западните страни към азиатски пазари като Хонконг и Китай, където се смята за модна дрога, и към Централна Америка.

Африка става все по-важен маршрут по море за наркотрафикантите. Дрогата потегля от Афганистан, за да достигне до пристанищата в Иран и Пакистан, откъдето по море стига в Източна и Западна Африка, за да захрани оттам пазарите.

В доклада на службата на ООН се посочва, че в глобален план броят на хората, които си инжектират дрога и са заразени със СПИН е бил едва 1.6 милиона през 2011 година, което е 46 процента по-малко в сравнение с предишните оценки.

В България се отчита същата тенденция, като в периода 2009-2013 година близо три пъти е намалял броят на интравенозните наркомани, болни от ХИВ/СПИН.

Данните за идване на пратки кокаин през 2010 година и 2011 година от Албания, Австрия, България, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна сочат за евентуалната поява на пътища за кокаинов трафик, припокриващи се до известна степен с установения балкански път за трафик на хероин, се посочва в доклада. Тези пътища са използвани за транспортиране на кокаин до Централна и Източна Европа. Припокриването им с пътя на хероина може би започва в Турция, но може би и на по-близко място, например пристанището Констанца в Румъния, се казва в доклада.

В доклада се посочва, че неотдавна в няколко страни, сред които и България, са били въведени нормативни актове, които да помогнат за справяне с проблема с новите дроги. Освен нашата страна в тази група са посочени и Белгия, Кипър, Австрия, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Норвегия и Полша.

Споделяне

Още от Свят