Новите коли от 2015 г. ще имат софтуер, набиращ 112 при инцидент

Новите коли от 2015 г. ще имат софтуер, набиращ 112 при инцидент

От 2015 г. в новите автомобили задължително ще се монтира софтуер, който автоматично ще набира единния европейски номер 112 за спешна помощ в случай на катастрофа. Системата eCall ще предава местоположението на колата на аварийно-спасителните служби. Това предвижда резолюция на Европейския парламент, одобрена от депутатите във вторник.

 

Системата ще позволи на спасителните служби да пристигат по-бързо, като по този начин ще бъдат спасявани човешки животи и ще намалее сериозността на нараняванията, се добавя в резолюцията.

 

“Европейският парламент даде ясната си подкрепа за всички водачи на автомобили в Европа да се възползват от система за спешни повиквания безплатно. Тъй като доброволният подход се провали, ние призовахме еврокомисията да предложи възможно най скоро законодателство, което да гарантира задължителното въвеждане на системата eCall от 2015 г. във всички държави членки на ЕС“, заявиха докладчиците по предложението Олга Шеналова,Чехия и Дитер-Лебрехт Кох, Германия по време на дебата.

 

В резолюцията се изразява съжаление за закъсненията в доброволното въвеждане на електронното обаждане към днешна дата и малкия брой автомобили, оборудвани с него (само 0.4%). Членовете на ЕП призоваваха Комисията да разгледа и възможността за разширяване на системата в близко бъдеще с други превозни средства, като например мотоциклети, автобуси и камиони.

 

Системата може да спасява до 2500 човешки живота годишно и да намали тежестта на уврежданията от 10 до 15%, добавя текстът.

 

Депутатите вярват, че обществената услуга eCall следва да бъде задължителна и безплатна за всички шофьори в Европа, независимо от марката на превозните средства.

 

Членовете на ЕП изтъкнаха, че необходимата технология съществува и че за нея има приети общи ЕС стандарти. Затова те призоваха Комисията да предложи законодателство, което да изисква от държавите членки да модернизират инфраструктурите на службите си за спешно реагиране, така че до 2015 г. да бъдат в състояние да обслужват повиквания eCall.

Споделяне

Още от Европа