Държавният секретар на САЩ Джон Кери:

Новите тестове сочат, че е използван зарин при сирийското химическо нападение

Новите тестове сочат, че е използван зарин при сирийското химическо нападение

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че нови тестове на доказателства са дали позитивен резултат за употреба на зарин при сирийското химическо нападение на 21 август, предадоха Ройтерс и Франс прес в неделя следобед.

"Проби от коса и кръвни тестове са реагирали положително за следи от зарин", отбеляза Кери пред телевизия Ен Би Си.

По думите му това е важно развитие на събитията, станало известно през последните 24 часа благодарение на проби от оказаната първата помощ източно от Дамаск, предоставени на Съединените щати, които вече са тествани.

Същевременно секретни документи на френската отбрана, които предстои да бъдат разсекретени, сочат, че Сирия разполага с 1000 тона химически вещества, съобщи френският вестник "Журнал дю диманш", цитиран в електронното издание на в. "Фигаро".

Според публикацията френското разузнаване има доказателства за химическото нападение на 21 август в околностите на Дамаск. Документ от четири страници е предаден на висшето ръководство на държавата, за да може съдържанието му да бъде разсекретено и публикувано. Става въпрос за синтез на Главна дирекция за външна сигурност и Дирекцията на военното разузнаване.

В част от документа се дават подробности за сирийската програма за химическо въоръжаване, определяна като "един от най-големите в света оперативни запаси". Целта е да бъде убедено френското и световното обществено мнение.

В доклада на френските разузнавателни служби става въпрос за няколкостотин тона иприт и газ зарин, като притежаваните химически вещества са общо над 1000 тона.

Правителственият източник потвърди пред АФП, че информациите на вестника са точни.

Франс прес предаде, че най-малко 110 371 са жертвите на конфликта в Сирия от неговото начало в средата на март 2011 г. Агенцията се позовава на нови данни на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Сред жертвите има 40 146 цивилни, 21 850 бунтовници и 45 478 членове на проправителствените сили.

Споделяне

Още от Свят