Новият европейски триумвират се събира на неформална среща в Мадрид

Испанският министър - председател е домакин на неформална среща в Мадрид с френския президент Жак Ширак и германския канцлер Герхард Шрьодер.

Хосе Луис Родригес Сапатеро премоделира испанската външна политика след изборната си победа през март т.г., дошла в резултат на бомбените атентати в Мадрид, при които загинаха 191 души.

Дотогава отношенията на Испания с Франция и Германия бяха обтегнати заради подкрепата на предишния испански премиер Хосе Мария Аснар за войната в Ирак и заради опозицията му срещу европейската конституция, отбелязва Ройтерс.

Очаква се тристранната неофициална среща да е фокусирана върху конституцията на ЕС и борбата с международния тероризъм.

Подобна тристранна среща се състои за първи път откакто през март т.г. партията на Сапатеро спечели изборите в Испания.

Подобно на Франция и Германия, Сапатеро е против водената от САЩ военна инвазия в Ирак. Веднага след идването си на власт той изтегли испанските войски от Ирак.

Сапатеро иска Аснар да се яви пред комисията за атентатите

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро възприе по-твърда линия от ръководената от него Социалистическа партия, като призова предшественика си Хосе Мария Аснар да даде показания пред комисията, разследваща атаките от 11 март, предаде Ройтерс.

още

Сапатеро се бори за укрепване на европейското партньорство, особено с Франция и Германия, за разлика от предшественика си Хосе Мария Аснар, който даваше приоритет на трансатлантическите отношения.

Сапатеро каза, че визитата на лидерите на най-влиятелните европейски държави в Мадрид показва, че Испания се е върнала в "сърцето на Европа", чиито държави, по думите му, трябва скоро да се обединят от обща отбрана, обща външна политика и политика за сигурност, предаде ББС. Проучванията на общественото мнение показват, че тези идеи срещат подкрепата на повечето испанци.

През юли базираната в САЩ агенция за анализи и прогнози Stratfor писа за готвената тристранна среща в контекста на опитите на Франция и Германия да намерят трети европейски партньор за създаване на триумвират вътре в Европейския съюз.

За да може да се осъществи френско - германската мечта за ЕС като свръхдържава, двете страни трябва да създадат солиден алианс, който да гарантира достатъчно гласове за прокарване на законодателство или поне за налагане на миноритарно вето, писа агенцията.

Едно успешно партньорство между трите страни би имало за по -дългосрочна цел и привличането на Италия. Позициите на премиера Силвио Берлускони стават по все по - слаби, и ако той бъде отстранен, тристранният алианс ще се опита да привлече и Рим, прогнозира още Stratfor.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?