Новият министър на отбраната посрещна български военни от Афганистан

Министърът на отбраната в служебния кабинет Тодор Тагарев и високопоставени офицери посрещнаха близо 180 български военнослужещи, които се върнаха от мисия в Афганистан. Военните бяха от първата група от 13-та охранителна рота за вътрешния периметър на летище "Кандахар", както и екипи от съветници и медицински екип.

Тези момчета и момичета, които се връщат от Афганистан, заслужават нашето уважение и уважението на целия български народ. Трябва много високо да оценим тяхната дейност и това, което правят за сигурността на страната, каза Тодор Тагарев. Той даде отлична оценка на първия контингент, който посреща. Доколкото съм информиран, те са се справили отлично с възложените им задачи. Най-важното е, че всички се прибират живи и здрави, каза Тагарев.

По думите му 14-та рота и следващите екипи от съветници вече са в Афганистан и изпълняват задълженията си. Има график договорен със съюзниците ни, ние го следваме твърдо, посочи министърът, като отбеляза, че се подготвят и следващи контингенти за смяна преди приключването на операцията в Афганистан и българското участие в нея.

Тодор Тагарев каза, че задграничните мисии са приоритет и са напълно финансово осигурени.

В отговор на въпрос министърът каза, че екипът му е почти готов, направил е номинации пред премиера и очаква решението му. Тагарев очаква да обяви това в сряда, възможно е същия ден след заседанието на Министерския съвет той да пътува за Брюксел и представянето на екипа да се състои по-късно.

На въпрос дали ще запази хора от настоящия екип, министърът каза, че в Щаба на отбраната, дирекциите в МО и администрацията "няма намерение да пипа", а от политическия екип се запазва медийният съветник Марина Гарнизова, останалите ще бъдат нови хора.

Споделяне

Още от Вашите видеоновини