Новият парламент по стария регламент – журналистите без достъп до депутатите

Журналистите в зала "Запад" през март 2020 година

Журналистите няма да имат достъп до депутатите и в новото Народно събрание, след като тази практика бе въведена от ГЕРБ в предходния парламент. Това се разбира от съобщение до медиите на парламентарния пресцентър за режима за допуска на журналисти в сградата. Както е известно, от септември м.г. депутатите заседават в ремонтирания бивш Партиен дом, но тържественото откриване на 45-ото Народно събрание ще стане в старата историческа сграда. Там на 15 април новоизбраните 240 народни представители ще положат клетва.

Както винаги, интересът към първото заседание на нов парламент е огромен, още повече, че сега там влизат съвсем нови играчи като партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Репортери и оператори ще могат да влизат в определен час – между 07:30 и 08:30. Те няма да бъдат допускани в кулоарите на парламента, а ще бъдат затворени в зала "Запад" и ще отразяват първото заседание от там. Това означава, че няма да могат да зарзават въпроси на никого, освен ако някой депутат не благоволи да се яви при репортерите.

"Мерките, които предприе Народното събрание за спазване на препоръките за предотвратяване на разпространението на Covid-19, продължават да бъдат в сила", се пояснява в съобщението на парламентрания пресцентър.

Неясно обаче остава защо представителите на медиите ще бъдат ограничени в по-тясно пространство, каквото е залата, в сравнение с кулоарите.

В сградата ще бъде допускан по един екип – репортер и фоторепортер на всяка медия, която има акредитация, за телевизиите е допустимо да изпратят един репортер и двама оператори.

Фотографите и операторите ще могат да направят снимки единствено и само от ложите в дъното на пленарната зала.

Още през март миналата година - отново с обяснението за коронавируса - журналистите бяха изолирани в зала "Запад". По-късно се оказа, че това е прелюдия към преместването на депутатите в бившия Партиен дом, където има "журналистически изолатор".

В новата сграда представителите на медиите бяха отделени от депутатите и натикани на приземния етаж в стая без вентилация.

Така окончателно бе зачеркната 30-годишната традиция журналисти, депутати и посетители на парламента да имат равен достъп до общите помещение в сградата и да могат да говорят свободно. Така единственият "официален" начин журналисти да разговарят с депутати по време на пленарно заседание и да им задават въпроси останаха пресконференциите, които обаче се провеждат само ако самите партии имат желание да говорят.

Медиите имат и друг вариант – да изпратят три - четири екипа, които да чакат депутати на входовете на сградата преди и след заседанието. Вероятно именно това ще стане и в четвъртък, макар и в старата сграда.

Още миналата година в парламента бяха внесени две подписки срещу ограниченията. Едната беше от над 60 журналисти, а другата – от над 250 души.

Международни журналистически организации изпратиха писмо до премиера и до председателката на парламента с настояване ограниченията да отпаднат. Омбудсманът Диана Ковачева също призова да се върнат старите правила.

Тогавашният председател на парламента Цвета Караянчева обаче не се трогна и даде на журналистите достъп до дивани, но не и до депутати в бившия Партиен дом.

Така журналистите си останаха в "изолатора" до последния ден на 44-ото Народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България