Новият полски премиер планира изтегляне от Ирак

Новият премиер на Полша Марек Белка планира да изтегли полските войски от Ирак. Това съобщи полският вицепремиер Изабела Яруга-Новацка, цитирана от ИТАР-ТАСС. Белка обеща да подготви график за изтегляне на полския военен контингент от Ирак или за промяна в статута му - войските да се превърнат в миротворчески сили на ООН, заяви тя в интервю за в. Жиче Варшави, цитирано от БТА.

Премиерът Белка предприема тази стъпка, тъй като мнозина депутати от управляващата коалиция в полския Сейм настояват за изтегляне на полските войски от Ирак, поясни Изабела Яруга-Новацка. По думите ѝ изтеглянето на войските може да се състои още до края на тази година.

"От самото начало бях против изпращането на наши войници в Ирак без санкцията на ООН. Сега към нас се отнасят като към окупатори", добави г-жа Новацка.

Полските войници няма да се изтеглят от Ирак, каза вчера Квашневски по време на посещение във Великобритания. Той допълни, че полските сили няма да останат в Ирак нито ден повече от необходимото, припомня ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят