Новият шеф на НЗОК е против увеличаване на здравната вноска

Новият шеф на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров заявява пред в."24 часа", че е против увеличаване на сегашната 6-процентна здравна вноска до 2007 г. Той обяснява, че според изчисленията на НОИ едва след 4 години ще има благоприятно съотношение между работещи и пенсионери в България. Тогава държавата можела да си позволи и да увеличи вноската на 12 процента.

Според д-р Петров, до 2007 г. реформата в болничната помощ можело да се финансира от резерва на здравната каса, който е около 750 млн.лв. и е част от фискалния резерв. Петров обяснява, че тегленето на тези пари може да започне от догодина.

В коментар, днес в Ловеч министърът на здравеопазването Божидар Финков заяви, че спестените пари от вноски могат да бъдат използвани за финансиране на дейности в болничната помощ едва когато здравноосигурителната каса като финансиращ орган увеличи капацитета си и когато болниците направят същото по отношение на техните възможности да остойностяват медицинските си услуги.

Според него засега няма такава възможност, защото касата няма информационна система, както и DRG-система за оценка на финансовите резултати от финансирането на болнични дейности.

Министърът обясни, че парите във фискалния резерв са събрани от здравноосигурителни вноски на гражданите и са предвидени за реформата в болничния сектор. Причината за тяхното натрупване била забавянето с повече от година на реформата в болничната помощ.

Споделяне

Още от България