Новият спецсъд и прокуратура започват работа по 80 дела

Снимка: БГНЕС

Специализираният съд и прокуратура започват работа от днес. Четирите спецмагистратури бяха създадени с цел да гледат бързо и точно делата срещу организирани престъпни групи.

По два отдела ще има във всяка прокуратура - криминален и стопански. А по всяко дело ще се явяват по трима прокурори - по двама от първоинстанционната и един от спецапелативната. Така по-висшият прокурор ще довършва делото си на втора инстанция в съда.

През следващите дни в новите структури плавно ще започнат да постъпват приключените дела. Според предварително обявените прогнози става дума за 70-80 разследвания, по които вече е бил изготвен обвинителен акт, но не е било насрочено съдебно заседание. Очакванията са за около 350 досъдебни производства, които ще постъпят в спецпрокуратурата до края на годината.

В пъти повече пък са неприключените досъдебни производства за организирана престъпност, които след края им също ще пристигнат в София.

Изборът на част от ръководителите на двете съдилища и прокуратури бе съпътстван от някои затруднения. Част от кандидатите нямаха стаж, други сами оттеглиха кандидатурите си, за трети не бяха събрани достатъчно гласове от членовете на Висшия съдебен съвет.

Близо два милиона лева бяха отпуснати за заплати на всички 134 души в специализираните институции. Администрацията на двете съдилища и прокуратури ще е в рамките на 81 души. Създаването и обезпечаването на новите институции излезе 6.4 милиона лева.

"Първоинстанционният специализиран наказателен съд и специализираната прокуратура са напълно готови да започнат работа и очакват първите дела", декларираха пред БНР във вторник председателят на първоинстанционния спецсъд Георги Ушев и говорителят на специализираната прокуратура Пламен Марков.

Ушев обеща, че съдът ще бъде напълно прозрачен, защото "това е начинът да се повиши доверието в съдебната система". Пламен Марков припомни проблемите с набирането на спецследователи. На първо време разследването ще бъде дадено изцяло на посочени от вътрешния министър дознатели, както е по закон.

"На този етап не очакваме сериозни затруднения от липсата на следователски апарат към специализираните прокуратури, но се надяваме този недостатък да бъде преодолян бързо", заяви прокурор Марков.

Георги Ушев сподели опасения за възникване на спорове за подсъдност пред Върховния касационен съд. До това може да се стигне, ако има множество обвинения по едно дело, подсъдни на различни съдилища.

Според Пламен Марков въпросът с подсъдността ще бъде решаван още на досъдебна фаза и много рядко ще се стига до спор на съдебна фаза.

"Специализираният съд не е създаден за определени личности, а за определен вид престъпления", каза съдия Ушев. "Правораздаваме по един и същи закон - Наказателно-процесуалния кодекс, а не по извънредно законодателство", добави Пламен Марков.

Споделяне

Още по темата

Още от България