Ново протестно писмо за кадровата политика в съдебната система

Ново протестно писмо за кадровата политика в съдебната система

Младшите съдии, обучаващи се в Националния институт на правосъдието (НИП) изпратиха в понеделник протестно писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) и Съюза на съдиите в България, в което изразяват тревогата си от начина, по който се извършват някои от последните назначения в съдебната система.

Повод за писмото е назначаването на 26 април на техния колега – Мила Ханъмова, класирана в конкурс за младши следовател и работеща като младши следовател в Окръжна следствена служба - Стара Загора, на съдийско място в Софийския градски съд, без да е обявяван конкурс за мястото там.

Под декларацията са се подписали 28 младши съдии от Националния институт по правосъдието.

“Вината за тези назначение е колкото на ВСС, толкова и на председателите на Окръжните съдилища в страната, които предлагат тези назначения”, споделиха пред Mediapool част от подписалите се под писмото, които пожелаха да запазят анонимност.

Младшите магистрати обясниха, че това не е от страх, а защото искат протестът им да е общо дело и никой да не говори само от свое име. В декларацията те са се подписали с имената си.

Според авторите преназначаването на младши следовател от Окръжната следствена служба - Стара Загора - в младши съдия в Софийския градски съд води до заемане на длъжност "младши съдия" от лице, което е класирано в конкурс за длъжност "младши следовател" в нарушение на ЗСВ, според който длъжността "младши съдия" се заема след провеждане на централизиран конкурс.

Според тях това е вторият случай за тази година, в който се назначават за младши съдии хора, които са класирани в конкурс за младши следователи. Според обучаващите се в НИП през март двама класирани за младши следователи са взети за младши съдии в Бургаския окръжен съд.

До влизането на сила на новия НПК в съдебната система протече процес на масово съкращение на следствието, при което бройката на следователите бе намалена от 1050 души на малко над 400.

Говорителят на ВСС проф. Александър Воденичаров заяви пред Mediapool, че не може да коментира случая, понеже не е запознат с писмото.

Това е второто официално писмо, чрез което съдии протестират срещу кадровата политика в съдебната система. В края на ноември миналата година по-голямата част от съдийската колегия в Софийския районен съд (СРС) се бе подписала в протестно писмо до ВСС срещу “трудно защитимите кадрови решения” на съвета.

Техният протест бе насочен срещу повишаването на сина на проф. Александър Воденичаров - Асен Воденичаров, след само една година стаж в Софийския районен съд (СРС) в съдия в Софийския градски съд.

Тогава единственият, който се изказа против подобно назначение, бе председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров. Той определи назначението като “неудобно” поради факта, че има съдии в СРС с много по-дълъг стаж.

Кадровата политика в съдебната власт стана бе тема за обсъждане и на срещата между посланиците от ЕС и членовете на съвета.  Дипломатите поставиха въпроса деликатно, като попитаха върху какво се базират репортажите в някои вестници за скандални назначение в съдебната система.

Въпреки широкия отзвук на декларацията, ВСС така и не излезе с отговор. Говорителят на най-висшия орган на съдебната власт проф. Александър Воденичаров неведнъж заявява, че практически отговор на протеста на съдиите от районния съд ВСС е дал именно чрез повторното въвеждане на конкурсното начало при влизане в системата.

Оттогава досега членовете на ВСС твърдят, че назначение без конкурс вече не се извършват.

Според писмото на 28-те младши съдии с последното назначение на младшия съдия в СГС “се създават предпоставки за заобикаляне на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наредба номер 2 за конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, опорочават се принципите на конкурсно начало, прозрачност, обективност, безпристрастност и равнопоставеност на кандидатите, добавят младшите съдии.”

Такъв подход в кадруването създава опасност от компрометиране на съдебната система и дава основания за критикуването ѝ в навечерието на присъединяването на България към Европейския съюз и очаквания мониторингов доклад за подготвеността на страната ни, се казва още в писмото.

Протестът на младшите магистрати е подкрепен от Съюза на съдиите в България.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?