Ново развитие на процеса „Кузов”

Ново развитие на процеса „Кузов”

Протоколите с обяснения на ключов свидетел в досъдебното производство са изчезнали от папките по делото срещу независимия депутат Владимир Кузов, заяви защитникът на народния избраник в сряда, след като второинстанционният Софийски апелативен съд даде ход на процеса.  

Софийският градски съд (СГС), който постанови Кузов да престои три години в килия по обвинения за педофилия, отказал да разпита въпросния свидетел, твърди адвокат Иво Беров, който не участва в делото на първа инстанция. Той обаче разбрал за наличието на „ключовия свидетел” от описа на доказателствения материал в процеса. Защитникът допълни, че не е ясно кога протоколът за разпит е изчезнал. Ако твърденията на Беров са верни, без отговор остава въпросът дали СГС умишлено е скрил протокола или документът е изчезнал още в досъдебната фаза.

По думите на адвоката свидетелят бил пряк очевидец на всичко, за което прокуратурата обвинява депутата - че в периода 15 юни - 15 септември 2001 г. той е имал сексуални отношения в района на гара Подуяне с тогава 13-годишния Николай Кирилов. Беров смята, че показанията на въпросния свидетел са от съществено значение, за да може да се установи точно през коя година е станало престъплението, тъй като „прокуратурата произволно е избрала в обвинението да се запише 2001 г”.

На днешното заседание, което се проведе при закрити врата, съдът отхвърли искането на защитника да се предостави схема на подлезите на гара Подуяне от общината. За сметка на това обаче съдиите ще призоват „ключовия свидетел”, с което делото може да приключи още тогава (21 ноември).

От шест подсъдими депутати в действащия парламент съдът намери доказателства за виновността единствено на Кузов. Безспорно той бе и най-„удобният” народен представител, който можеше да бъде принесен в “жертва” на българското правосъдие и Европейската комисия, която настойчиво искаше да види някоя „едра риба” зад решетките. В този смисъл трябва да се отбележи, че пред първоинстанциония съд основният свидетел срещу Кузов - Николай Кирилов, ту се отричаше от показанията си, ту ги потвърждаваше.  

Владимир Кузов продължава да е депутат в Народното събрание, в което бе избран от 2005 г. с листата на “Атака”. Впоследствие той бе изгонен от групата на Волен Сидеров. След като съдът му посочи пътя към затвора, Кузов обяви, че ще напусне Народното събрание, само ако го осъдят и на втора инстанция.

Споделяне

Още от България